У Кремлі заявляють, що Москва поки не має наміру стягувати з Києва мільярди доларів, про які написав президент РФ Володимир Путін у листі лідерам європейських країн, які отримують російський газ транзитом через Україну.

Як повідомив газеті «Комерсант» прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, у Росії поки немає наміру стягувати ці $35,4 млрд (20% від ВВП України минулого року). «Сума - просто ілюстрація суперечливості ситуації», - сказав Д. Пєсков.

Крім того, він повідомив газеті, що лист спрямовано лідерам європейських держав, оскільки мова йде про переговори з кожною європейською країною, а не з їхнім представником в особі Єврокомісії. «Оскільки кожна з цих країн є покупцем газу, кожна з них є стороною переговорів,- сказав він. - Вести переговори тільки з Єврокомісією неможливо, тому що вона не є покупцем».

Газета зазначає, що «Єврокомісія останні роки прагнула до того, щоб ЄС в енергетичних питаннях виступав перед Росією єдиним фронтом, і протидіяла «Газпрому» в його спробах домовлятися з кожною країною союзу окремо».

Між тим, як пише «Комерсант», у Брюсселі заяву Путіна поки не коментують, оскільки станом на четвер Єврокомісія та інші відомства Євросоюзу не отримали копії документа.

Як повідомлялося напередодні, Путін спрямував листа лідерам європейських країн, котрі отримують російський газ транзитом через Україну, в якому заявив, що за останні роки Росія спрямувала досить значні фінансові ресурси для субсидування української економіки.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін просив уряд РФ і «Газпром» утриматися від переходу на передоплату за газ для України до проведення додаткових консультацій, якщо Київ на них погодиться.

3 квітня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України до квітня 2014 року становитиме 485 доларів за 1 тис. кубометрів.

5 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вважає неприйнятною ціну за російський газ в $485 за 1 тис. кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

515