Російська влада відмовилася надати ФБР інформацію про Тамерлана Царнаєва, яка викликала пильну увагу до нього російських спецслужб, принаймні, за два роки до вибухів на Бостонському марафоні, в організації яких він підозрюється.

Про це повідомляє газета New York Times з посиланням на доповідь генерального інспектора розвідувального співтовариства США.

У доповіді йдеться, що в 2011 році російські офіційні особи повідомили ФБР, що Царнаєв «був послідовником радикального ісламу й глибоко віруючою людиною» і що він «серйозно змінився» з 2010 року, коли готувався виїхати зі США і попрямувати в один із російських регіонів, щоб «приєднатися до незазначених підпільних угрупувань».

Але після попереднього розслідування ФБР російська сторона відхилила кілька запитів про надання додаткової інформації про Царнаєва, йдеться в документі.

У той час американські правоохоронні органи вважали, що Царнаєв становить набагато більшу загрозу для самої Росії, зазначає New York Times.

У доповіді генерального інспектора досліджується, яким чином розвідслужби і правоохоронні органи США могли б запобігти вибухам у Бостоні.

Згідно з повідомленням газети, генеральний інспектор дійшов висновку, що тільки після вибухів на марафоні в квітні минулого року російська сторона надала ФБР додаткові дані, включаючи інформацію, отриману з телефонної розмови Царнаєва, перехопленої російською владою. У цій розмові він розмовляє зі своєю матір'ю про ісламський джихад.

«Вони виявили, що російська сторона тоді не надала наявну у неї інформацію про нього, і, ґрунтуючись на тих матеріалах, які були у ФБР, бюро зробило все, що могло», - заявив New York Times високопоставлений американський чиновник, ознайомлений зі змістом доповіді.

Царнаєв був убитий під час спроби втекти від поліції. Він і його брат Джохар вважаються єдиними підозрюваними в організації вибухів біля фінішу марафону, внаслідок яких загинуло троє людей, постраждало ще більше двохсот. Міністерство юстиції США в січні заявило, що домагатиметься для Джохара Царнаєва смертної кари.

Як раніше повідомляв ForUm, внаслідок двох вибухів на фінішній лінії марафону в Бостоні 15 квітня 2013 року троє людей загинули і понад 260 отримали поранення.

Нагадаємо, Тамерлан Царнаєв помер від поранень, отриманих у перестрілці з поліцією. Його молодший брат Джохар був затриманий. Відомо також, що вдова відмовилася забирати тіло чоловіка - це зробили його родичі.

За матеріалами: «Голос Америки»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

547