У Чорне море прямує американський есмінець «Дональд Кук», оснащений системою протиракетної оборони «Іджіс», повідомив телеканал «Ен-Бі-Сі», посилаючись на представників Пентагону.

За їхніми словами, він прибуде в акваторію Чорного моря «орієнтовно наступного тижня», і його присутність у регіоні має стати символічним жестом підтримки України і союзників по НАТО в регіоні, зазначає телеканал. Скільки часу корабель пробуде в Чорному морі, не повідомляється. Очікується, що він візьме участь у спільних навчаннях з кораблями ВМФ країн-членів НАТО у Чорному морі і відвідає низку портів.

Офіційний представник Пентагону Стів Воррен підтвердив, що ВМС найближчими днями спрямує американський есмінець в Чорне море, «щоб запевнити наших союзників у нашій вірності зобов'язанням у регіоні». При цьому він підкреслив, що це рішення є «прямим наслідком нинішньої ситуації в Україні». Воррен не вказав, який саме корабель планується спрямувати в регіон.

Згідно з повідомленням Інформаційної служби ВМС США, наразі есмінець «Дональд Кук», що базується в іспанському порту Рота на Атлантиці, перебуває в акваторії Середземного моря, передає «Інтерфакс».

Корабель прибув до Іспанії 11 лютого. Вашингтон вирішив розмістити його на постійній основі в Європі у рамках програми Поетапної побудови адаптивної системи ПРО.

За даними інформаційної служби ВМС США, у 2014 році на військово-морську базу в Роті для постійного базування прибуде ще один есмінець - «Росс» (Ross), а у 2015 році - есмінці «Карні» (Carney) та «Портер» (Porter).

Ці кораблі, які здатні відстежувати балістичні ракети і з високою ймовірністю збивати їх, здійснюватимуть патрулювання в східній частині акваторії Середземного моря. Як зазначають представники ВМС, метою розміщення кораблів є захист європейських союзників, країн-партнерів, що знаходяться в регіоні американських військ, а також США від нинішніх і перспективних ракетних загроз.

Як уже повідомлялося, у березні в Чорному морі побував американський есмінець «Тракстан» (Truxtun). Він взяв участь у ряді навчань з кораблями ВМФ Румунії і Болгарії. Корабель залишив регіон 21 березня.

За даними ВМС США, нині в східному Середземномор'ї перебуває авіаносна ударна група на чолі з атомним авіаносцем «Гаррі Трумен» (Garry Truman), яка, завершивши бойове чергування в районі Перської затоки, спрямовується на бази приписки на Атлантиці. У березні авіаносна група на чолі з авіаносцем «Джордж Буш» (George Bush), яка йшла їй на зміну на Близький Схід, за рішенням Пентагону затрималася в східному Середземномор'ї у зв'язку із подіями в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

395