Після приєднання Криму до Росії знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту більше не може застосовуватися, заявив прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

«Такого поняття, як знижка на газ для України за базування Чорноморського флоту, більше не існує. Тепер вона не може застосовуватися ані де-юре, ані де-факто», - заявив Пєсков газеті «Ведомости».

За його словами, у разі повернення до ціноутворення на газ з Україною за контрактом від 2009 року додаткова угода до нього щодо флоту, підписана з Віктором Януковичем, буде вважатися недійсною.

Угоду, що продовжує перебування флоту у Криму в обмін на знижку в $100 до ціни газу за контрактом від 2009 року, було підписано в Харкові Януковичем і тодішнім президентом РФ Дмитром Медведєвим у квітні 2010 року.

17 грудня 2013 року під час зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича та Володимира Путіна в Москві була досягнута домовленість, що Росія знизить ціну газу для України до 268,5 дол. за тисячу кубометрів з 400 дол. за тис. кубометрів (середньорічна ціна на російський газ у 2013 році).

1 березня офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що прострочена заборгованість України за постачання російського газу становить 1,549 мільярда доларів за такого рівня боргу та оплати країна може не зберегти чинну знижку на газ.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» станом на 24 лютого виплатила російському газовому монополістові компанії «Газпром» 1,68 млрд дол. із 3,3 млрд дол. боргу за газ.

20 березня 2014 року Держдума ухвалила федеральний конституційний закон про входження Криму до складу РФ й утворення в країні нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

595