В.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця обговорив з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном подальші кроки, які можуть бути зроблені Україною і НАТО з метою деескалації ситуації, а також з метою поглиблення двостороннього політичного діалогу на всіх рівнях та активізації практичної взаємодії з Україною з метою підвищення рівня готовності її Збройних сил.

«Основна увага в ході зустрічі була приділена розвитку внутрішньополітичної ситуації в Україні, передусім питанню збереження територіальної цілісності і суверенітету України у зв'язку з російською військовою присутністю на території нашої держави та проведенням 16 березня референдуму в Автономній Республіці Крим», - йдеться в повідомленні зовнішньополітичного відомства України.

Також генсек НАТО підтвердив позицію Альянсу щодо рішучого засудження протиправних дій та ескалацію напруги Російською Федерацією, висловив рішучу підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України. Він також зазначив невід'ємне право українського народу визначати своє майбутнє без зовнішнього втручання.

Расмуссен висловив глибоке занепокоєння розвитком ситуації в Україні, підкресливши, що проведений референдум в АР Крим є прямим порушенням Конституції України та міжнародного права й не має юридичної сили і політичної легітимності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

797