На позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим ухвалено постанову «Про незалежність Криму».

Як повідомляє прес-центр Верховної Ради АРК, за неї проголосували 85 депутатів.

У документі зазначається, що «Верховна Рада Криму, виходячи з прямого волевиявлення народів на референдумі, яке показало, що народи Криму висловилися за входження до складу Росії і, отже, за вихід зі складу України та за створення незалежної держави, керуючись Декларацією про незалежність Республіки Крим, ухваленою на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради 11 березня 2014 року і позачерговому пленарному засіданні Севастопольської міської ради 11 березня 2014 року, постановляє проголосити Крим незалежною суверенною державою - Республікою Крим, у якої місто Севастополь має особливий статус».

У постанові зазначається, що Республіка Крим має намір будувати свої відносини з іншими державами на основі рівності, миру, добросусідства, інших загальновизнаних принципів політичної, економічної та культурної співпраці між країнами.

«Республіка Крим звертається до Організації Об'єднаних Націй, до всіх держав світу із закликом визнати незалежну державу, створену народами Криму», - підкреслили в прес-центрі.

З дня набуття чинності постанови на території Республіки Крим не застосовується законодавство України, не виконуються рішення Верховної Ради України та інших державних органів України, ухвалені після 21 лютого 2014 року.

«Законодавство України, крім зазначеного в абзаці першому цього пункту, застосовується на території Республіки Крим до відповідних нормативних актів Республіки Крим», - зазначили у ВС.

Крім того, діяльність державних органів України на території Криму припиняється, їхні повноваження, майно і грошові кошти переходять до державних органів Республіки Крим, визначених Урядом Республіки Крим.

З метою захисту прав і свобод громадян та суб'єктів економічної діяльності суди України на території Республіки Крим продовжують функціонувати, при цьому їхні рішення, що стосуються застосування законодавства України на території Криму, не повинні суперечити цій постанові.

«Вищими судовими органами на території Криму є відповідні апеляційні суди, що знаходяться на територіях Республіки Крим та міста з особливим статусом Севастополя», - йдеться в постанові.

Всі установи, підприємства та інші організації, засновані Україною або за її участю на території Криму, стають установами, підприємствами та іншими організаціями, заснованими Республікою Крим.

«Державна власність України, що знаходиться на день ухвалення постанови на території півострова, є державною власністю Республіки Крим», - заявили депутати.

Власність профспілкових та інших громадських організацій України, що знаходиться на день ухвалення постанови на території Республіки Крим, є власністю відповідних підрозділів організацій, що перебувають у Республіці Крим, а якщо таких немає - державною власністю Криму.

«Республіка Крим в особі Верховної Ради Криму звертається до Російської Федерації з пропозицією про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації як нового суб'єкта Російської Федерації зі статусом республіки», - йдеться в документі.

Постанова набуває чинності з дня її ухвалення.

Як повідомляє ForUm, 96,77% жителів Автономної Республіки Крим, які взяли 16 березня участь у референдумі про статус регіону, за підсумками опрацювання 100% бюлетенів, підтримали приєднання півострова до Росії як суб'єкта РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

450