Співпраця з МВФ небезпечна для економічної незалежності країн, заявив професор Вільного університету Берліна, економіст Ельмар Альтфатер в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, формально підтримка Фонду спрямована на вирівнювання національних платіжних балансів, але на ділі дозволяє Заходу впливати на економіку і політику країни. «Але давайте не соромитися називати речі своїми іменами, давайте згадаємо, що виконання вимог МВФ стало ключовим чинником розпаду Югославії. Або згадаймо африканську Руанду, де відомий геноцид початку 90-х також був спровокований умовами Фонду. Він видав країні позику за умови, що уряд припинить підтримку фермерських господарств (хоча в Євросоюзі і США вона тривала й триває) та девальвує місцеву валюту. Це спровокувало крах доходів населення і, як наслідок, криваву громадянську війну між головними етнічними групами - хуту і тутсі, в якій загинуло понад 1,5 млн осіб», - розповів аналітик.

Звичайно, Україна - це не Африка, продовжив він, але доречні аналогії. «Ми вічно соромимося проводити аналогії, боїмося образити «великі шановані організації», але ж якщо їх не критикувати, то світ так назавжди й залишиться залежним від фінансових ділків і спекулянтів, а кризи, подібні до кризи-2008, будуть повторюватися. При цьому не секрет, що в країнах МВФ (як і Світовий банк) домагається від урядів максимально можливого товарного експорту, це стосується і продовольства - незважаючи на рівень внутрішнього забезпечення їм. У результаті всередині країни люди можуть голодувати, зате вона виконує вимоги Фонду і сплачує за взятими у нього кредитами», - наголосив фахівець.

Він додав, що Україну можна віднести до emerging markets - перехідних ринків, «і не думаю, що українська політика МВФ якось відрізняється від його типових підходів в інших державах і регіонах. Умови Фонду щодо соціальної політики приблизно однакові в усьому світі, таке враження, що керівництво інституції просто не вважає це питання досить важливим у розрізі своїх цілей та ефективності своїх програм. Це неприпустимо».

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту.

«Цей уряд виконає всі вимоги МВФ з тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору», - сказав прем'єр.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

605