В.о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов вважає запланований на 16 березня референдум у Криму фарсом і злочином. Про це, як повідомляє прес-служба ВР, він заявив в інтерв'ю агентству «Франс-Прес».

Турчинов пояснив, що відповідно до українського законодавства і Конституції питання про територіальну цілісність або зміну кордонів може обговорюватися тільки на всеукраїнському референдумі.

«Тому це дійство, яке вони називають референдумом, відбуватиметься не в Криму, а у кремлівських кабінетах», - зазначив він, додавши, що саме тому референдум буде нелегітимним.

За його словами, влада Криму поводиться як «реальні злочинці, які розуміють, що злочин неможливо розтягувати у часі», тому і виділила на підготовку та проведення референдуму лише 10 днів.

«Я не кажу про зміст, але навіть технологічно за 10 днів просто фізично неможливо організувати і провести референдум», - зазначив керівник парламенту, підкресливши, що більшість населення бойкотуватиме референдум, про що вже заявили представники громадських організацій, національних меншин і кримські татари.

Крім того, він повідомив, що парламент ухвалив рішення дати добу Верховній раді Криму на скасування цього рішення.

«Інакше парламент Криму буде розпущений. У нас є такі повноваження», - сказав Турчинов.

Він підкреслив, що всі представники виконавчої влади Криму, а також органів місцевого самоврядування отримали письмове повідомлення Генеральної прокуратури України, згідно з яким «ті, хто братиме участь у цьому антиконституційному дійстві, нестимуть кримінальну відповідальність».

«Навіть якщо референдум «протягнуть», переконаний, що жодна цивілізована країна не визнає його результатів», - підсумував Турчинов.

Нагадаємо, 6 березня Верховна рада АРК перенесла референдум про статус Автономної республіки Крим з 30 на 16 березня й ухвалила рішення увійти до складу РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241