Запропонований Україні загальний пакет допомоги, за словами Арсенія Яценюка, становить 15 млрд доларів. Зокрема, передбачена «конкретна сума у вигляді 610 млн євро як макрофінансова допомога, яку парламент ратифікував, і 1,4 млрд євро додатково, які йдуть у вигляді безповоротної фінансової допомоги, грантів».

Яценюк звернувся до європейських партнерів: «У нас не просто складна - у нас вкрай складна економічна ситуація. Тому ми просимо прискорити ухвалення рішення про надання Україні цих 2 млрд євро».

Як нагадав прем'єр-міністр, Конгрес США ухвалив рішення про виділення 1 млрд доларів у вигляді гарантій американського уряду: «Думаю, в найкоротші терміни протягом цього місяця ми зможемо отримати фінансову допомогу».

Глава уряду нагадав, що брав участь у позачерговому саміті глав держав та урядів країн ЄС у Брюсселі: «Результати цієї зустрічі такі - ЄС ухвалив рішення про підписання з Україною політичної частини Угоди про асоціацію».

Він також зазначив, що Європейський Союз в односторонньому порядку відкриває європейський ринок для українських товарів. При цьому, за його словами, було спільно ухвалено рішення провести додаткові консультації щодо підписання блоку документів, що стосуються зони вільної торгівлі: «щоб уникнути будь-яких спекуляцій, в першу чергу на Сході України, щоб усі були переконані, що підписання економічної угоди дасть тільки додаткові інвестиції, робочі місця і не вплине негативно на двосторонні економічні відносини між Україною і Росією, щоб схід знав - новий український уряд не ділить Україну на Схід та на Захід».

Як раніше повідомляв ForUm, нижня палата американського Конгресу переважною більшістю голосів підтримала виділення допомоги Україні в розмірі $1 млрд.

Єврокомісія визначила пакет фіндопомоги Україні в сумі 11 млрд євро, які будуть виділені впродовж декількох років.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) готовий надати Україні кредити на 5 млрд євро до 2020 року в рамках міжнародної програми фінансової допомоги для підтримки структурних і макроекономічних реформ.

Міжнародний валютний фонд готовий надати допомогу народу України та підтримати економічну програму уряду з метою просування країни шляхом економічного зростання і процвітання.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що сума макрофінансової допомоги Україні від міжнародних партнерів становитиме $15 мільярдів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

945