У четвер, 6 березня, палата представників конгресу США схвалила пакет допомоги Україні.

Згідно із законопроектом, який підтримали 385 конгресменів, Україна отримає від США 1 мільярд доларів у вигляді гарантій за борговими зобов'язаннями.

Проти законопроекту проголосували лише 23 депутати-республіканці.

Якщо дцей документ отримає схвалення Сенату, він буде відправлений на підпис президентові Бараку Обамі.

Також глава нового українського уряду Арсеній Яценюк заявив, що Європейський Союз готовий надати Україні масштабну фінансову допомогу.

За словами прем'єр-міністра, загальна сума цієї допомоги становитиме 15 мільярдів доларів США.

«Загальна сума фінансово-економічної допомоги становить 15 млрд дол. США», - заявив Яценюк.

Крім того, «вже найближчим часом» Україні нададуть макрофінансову допомогу в розмірі 2 мільярди доларів.

«Це 1,6 млрд євро або 2 млрд дол. Це та макрофінансова допомога, яка допоможе провести реформи в Україні і стабілізувати економічну ситуацію», - додав прем'єр.

При цьому глава уряду не розповів, якими саме будуть чергові українські реформи, на що конкретно підуть щедро виділені європейськими друзями гроші, а головне - під які зобов'язання з боку України.

Але ці деталі, мабуть, не так важливі: крім зазначеної допомоги Європа, як сказав Яценюк, готова виконати в односторонньому порядку угоду про Зону вільної торгівлі, відкривши свій ринок для українських товарів і виробників.

Для більшої переконливості своїх слів прем'єр розповів, що саме Україна збирається постачати в Європу. Це - сільськогосподарська продукція, зокрема, зернові культури, а також кондитерські вироби.

Якщо з товарами, якими Україна збирається торгувати з ЄС, все більш-менш зрозуміло, то про наслідки можливого зростання європейського експорту в Україну нічого конкретного сказано не було.

«Щоб зняти будь-які спекуляції про можливі негативні наслідки для економіки України, рішення буде ухвалено після додаткових консультацій», - обіцяє прем'єр-міністр.

Словом, окрім запевнень про безперервну роботу щодо порятунку України, Яценюк нічого конкретного сказати не зміг. Також виглядають туманними й обіцянки президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. Він не уточнив, на які саме товари будуть скасовані квоти і мита.

Нагадаємо, що згідно з положеннями старої Угоди про Асоціацію України з ЄС, імпортні мита для української продукції набагато вищі, ніж для європейських товарів, які передбачається ввозити в Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

766