Створюється враження, що нова влада посилюватиме податкову систему. Про це економіст Руслан Павленко заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

Насамперед він звертає увагу на плани Кабміну відшкодовувати ПДВ облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), а не грошима. «Це може вимити у підприємств обігові кошти, з якими і так зараз проблеми. Це не лікування економіки, це її руйнування», - вважає експерт.

Крім того, додає він, Кабмін хоче підвищити податки у цілому. «Мінфін пропонує у 2014 р. підвищити низку податків та зборів більш ніж на 8%, тобто на прогнозний рівень інфляції. Акцизи на алкоголь, тютюнові вироби і бензин, збір за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічний податок («утилізаційний збір»), податок на земельні ділянки, нормативна грошова оцінка яких не проведена, а також збір за користування радіочастотним ресурсом можуть бути підвищені на 8,3%. У свою чергу, плату за користування надрами, збір за спеціальне використання води і лісових ресурсів передбачається збільшити на 8,6%», - інформує аналітик.

І додає: «Скільки критикували попередні податкові реформи, звинувачували їхніх авторів у фіскальному тиску на економіку - але там податки знижувалися, скорочувалася їхня загальна кількість. А тепер, виходить, усе повернеться на круги своя? Так, хороша «революція» для бізнесу, краще нікуди», - нарікає він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

722