Відкрите акціонерне товариство «Газпром» пригрозило скасувати знижки на російський газ для України, пише Bloomberg.

Зокрема «Газпром» повідомив, що може розірвати угоду на постачання газу за нижчою ціною, якщо Україна не погасить борг у 1,5 млрд дол.

Загрози скасувати для України знижки на природний газ збільшує фінансове навантаження на уряд у Києві, який перебуває на межі банкрутства, і робить поставки енергоресурсів у Європу частиною ескалації кризи.

Як раніше повідомляв ForUm,1 березня офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що прострочена заборгованість України за поставки російського газу становить 1,549 мільярда доларів і при такому рівні боргу та оплати країна може не зберегти діючу знижку на газ.

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» станом на 24 лютого виплатила російському газовому монополістові компанії «Газпром» 1,68 млрд дол. з 3,3 млрд дол. боргу за газ.

17 грудня 2013 року під час зустрічі президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна у Москві була досягнута домовленість, що Росія знизить ціну газу для України до 268,5 дол. за тисячу кубометрів з 400 дол. за тис. кубометрів (середньорічна ціна на російський газ у 2013 році).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

608