Кандидат на посаду прем'єр-міністра України Арсеній Яценюк закликав учасників Будапештського меморандуму гарантувати безпеку і територіальну цілісність України. Про це, як передає кореспондент Forum'у, він заявив, виступаючи в парламенті.

«Україна закликає всіх учасників Будапештського меморандуму гарантувати безпеку, територіальну цілісність та єдність України», - заявив він і нагадав, що згідно з меморандумом гарантами є Росія, США і Великобританія.

Яценюк висловив сподівання, що ці країни візьмуть на себе відповідальність і гарантуватимуть уникнення воєнних конфліктів, а також, що жодна із країн-сусідів не буде втручатися у внутрішні справи України.

На його переконання, на сьогодні існує реальна загроза територіальної цілісності країни.

«Україна на межі. На межі економічного і політичного колапсу. Країну хочуть розірвати і розтягнути. В інтересах українського народу ми зобов'язані зберегти цілісність держави, країни, яка стане членом ЄС, цілісної країни, яку чекає велике майбутнє, за яке нам усім треба взяти всю повноту відповідальності». - заявив Яценюк.

Він також підкреслив, що на сьогодні існує реальна загроза територіальної цілісності України: «Зараз є спроби сепаратизму, в першу чергу на території АР Крим».

Будапештський меморандум (Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї) - міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією і Великобританією про без'ядерний статус України.

Нагадаємо, вранці 27 лютого будівлі кримського парламенту та уряду Криму були захоплені силами самооборони російськомовного населення.

За словами виконувача обов'язків президента, голови парламенту України Олександра Турчинова, захоплення адміністративних будівель Криму будуть розцінюватися як злочин проти України, а будь-які пересування військових ЧФ РФ по Україні - як воєнна агресія.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

296