Білорусь звернулася до України з проханням провести всебічне розслідування обставин загибелі Михайла Жизневського під час акцій протесту в Києві.
 
Про це заявив сьогодні на брифінгу прес-секретар МЗС Білорусі Дмитро Мирончик, повідомляє «УНІАН».
 
«Білоруська сторона звернулася до України з проханням провести всебічне розслідування обставин загибелі Жизневського і повідомити про його результати. Відповіді МЗС Білорусі поки не отримало. Інших відомостей про постраждалих у наше посольство і МЗС не надходило», - сказав Мирончик.
 

Він також зазначив, що білоруське посольство у Києві функціонує в робочому режимі і здійснює весь комплекс послуг, які надаються в тому числі для громадян Білорусі, які перебувають за кордоном.

«У період сутичок демонстрантів з правоохоронними органами у Києві були поодинокі звернення білоруських громадян у посольство з питаннями про можливу організацію евакуації співвітчизників з території України. Цим людям було запропоновано на час залишити Україну. Однак на сьогодні необхідність в евакуації відсутня», - зазначив Мирончик.

Михайло Жизневський, громадянин Білорусі, загинув під час подій на вулиці Грушевського у Києві 22 січня 2014 року.

Згідно з власним розслідуванням «ТСН.Тиждень», Жизневський отримав кулю на очах у свого друга Тараса Кобялка. Журналісти відшукали його в Українському домі. За його словами, Жизневський з дерев'яним щитом під час відступу спецназівців і наступу мітингувальників став біля автобуса, щоб закрити дірку, аби звідти не стріляли. Дерев'яний щит добре захищав від гумових куль. Але несподівано хлопець опинився на бруківці вулиці Грушевського з металевою кулею в серці. Кобялко каже, що його товариш впав на спину у напрямку Українського дому. На щиті, яким він захищався, є досить велика діра. Кобялко переконаний, що куля летіла з боку силовиків.

Щит журналістам не показали, запевнивши, що він поїхав разом з тілом Жизневського в Білорусь. Але те, що в ньому діра, - ще один доказ, що куля летіла не з тилу. Якщо вірити свідченням Ігоря Ількіна, який намагався реанімувати Жизневського, то постріл був зроблений із сектора, де нікого, крім спецназівців, бути не могло.

«У міліції переконують, що заряди, якими нанесені тілесні травми Жизневському, органами внутрішніх справ не використовуються і на озброєнні не перебувають. Наразі йдеться про те, що попередньо Жизневського і Сеніка вбили кулями 12 калібру. Гвинтівка Форт 500 Т використовується спецназівцями на Грушевського і має саме 12 калібр. А ще в неї можна запросто зарядити металеву картеч, з якої було вбито і Нігояна», - йдеться в сюжеті «ТСН.Тиждень» від 2 лютого.

Як повідомляв ForUm, протистояння між учасниками протесту і правоохоронцями на вулиці Грушевського у Києві почалися 19 січня.

Причиною смерті двох мітингувальників - 20-річного жителя Дніпропетровської області Сергія Нігояна і 25-річного громадянина Республіки Білорусь Михайла Жизневського - стали вогнепальні поранення.

Проведення народного віча 26 січня у центрі Києва було скасовано у зв'язку з церемонією прощання із загиблим активістом Михайлом Жизневським.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209