Опозиція знаходиться у прямій взаємодії з радикальними угрупованнями, заявив в ефірі телеканалу БТБ директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов.

«Оскільки вони діють спільно і діють, як військове крило опозиції. Опозиція формально каже, що вона не контролює ці сили і при цьому весь час закликає громадян, котрі беруть участь у мирних акціях протесту, до співпраці і взаємодії з радикальними групами. Опозиція не говорить, що вона не має до них відношення, і готова від них відмежуватися, засудити їхні дії, а з іншого боку, справді, не має повного контролю», - підкреслив експерт.

Експерт зазначив, що мало кому відомо, хто є лідерами протестних виступів у західних і центральних областях України, де зараз йде захоплення адміністративних будівель. Також мало відомо про взаємодію між більш радикальними колами на Майдані у Києві та представниками парламентської опозиції. «У той же час побажання Президента, щоб лідери опозиції чітко висловили, в яких вони відносинах з «Правим сектором», не отримало відповіді і, по суті, ми маємо феномен стирання межі між насильницькими діями і мирними акціями протесту, які присутні в одному місці одночасно», - сказав Толстов.

Аналітик підкреслив, що європейські лідери не звертають уваги на дії правих кіл, які ведуть збройну боротьбу з органами внутрішніх справ. «Це справді факт, але європейці не хочуть його помічати, оскільки їм це не вигідно з точки зору їхніх інтересів. Тому ми маємо ось таку картину, коли на владу чинять одночасно тиск і внутрішні опозиційні сили, і зовнішні гравці», - вважає Толстов.

Однак уникнути найгіршого сценарію розвитку подій, на його думку, ще можна.

«Я думаю, поки ще є можливість уникнути найгіршого і зберегти в цій країні цивілізовані правові умови. Забезпечити зміни в країні конституційним правовим шляхом значно краще, ніж підпал, захоплення, погром і всі інші неподобства», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

399