Військовослужбовці Збройних сил України можуть бути залучені до дій в рамках проведення антитерористичної операції на території країни, повідомляє управління преси та інформації Міністерства оборони України.

«Відповідно до статті 5 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» Міноборони, органи військового управління, з'єднання та військові частини Збройних сил України забезпечують захист від терористичних посягань об'єктів ВСУ, стрілецької зброї, боєприпасів, вибухових і отруйних речовин, що знаходяться у військових частинах або зберігаються у визначених місцях», - пояснили у відомстві.

Відповідно до статті 15 зазначеного закону, в районі проведення антитерористичної операції військовослужбовці мають право застосовувати зброю і спеціальні засоби; затримувати й доставляти в органи внутрішніх справ осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення чи інші дії; перевіряти у громадян та посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів - затримувати їх для встановлення особи.

Крім того, військовослужбовці мають право здійснювати в районі проведення антитерористичної операції особистий огляд громадян, огляд речей і транспортних засобів;

Військовослужбовці також можуть тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів та пішоходів на вулицях і дорогах.

«Передбачені цією статтею заходи здійснюються з дотриманням чинного законодавства і припиняються негайно після завершення антитерористичної операції», - підкреслили в Міноборони.

Координацію діяльності суб'єктів, які залучаються до боротьби з тероризмом, здійснює Антитерористичний центр при Службі безпеки України.

Особи, які беруть участь у боротьбі з тероризмом, перебувають під захистом держави. Непокора або опір законним вимогам військовослужбовців, посадових осіб, які беруть участь у проведенні антитерористичної операції, ведуть за собою відповідальність, передбачену законом.

«Головна мета цієї антитерористичної операції - зупинити екстремізм і протизаконні дії радикальних угруповань, що загрожують життю мільйонів українців, забезпечити захист мирних громадян, не допустити громадянської війни в Україні», - заявили в оборонному відомстві.

Як повідомляв ForUm, у середу, 19 лютого, Служба безпеки України та Антитерористичний центр України заявили про початок антитерористичної операції на території країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

401