Національний банк України ввів низку заходів, передбачених постановою №49, щоб спонукати комерційні банки сумлінно й уважно ставитися до виконання своїх зобов'язань перед клієнтами. Про це повідомив заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олександр Арсенюк в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ.

«Насамперед ми звертаємо увагу банків на те, щоб вони уважніше здійснювали свої операції і виконували свої зобов'язання перед клієнтами, - сказав Арсенюк. - Особливо, якщо це стосується виплат заробітних плат, пенсій, стипендій, підтримання належної роботи банкоматів і т.д.».

Постанова НБУ № 49 передбачає врегулювання питань використання коштів з рахунків клієнтів.

«На сьогодні вимоги до банків такі, що всі доручення власників рахунків повинні виконуватися в повному обсязі у межах коштів, наявних на початок операційного дня, за винятком певних соціально значущих операцій, таких як виплата зарплати, пенсій, стипендій. Якщо кошти надходять на рахунок упродовж робочого дня, власник може використовувати їх протягом наступного дня», - повідомив Арсенюк.

Також, за словами фінансиста, постановою № 49 прийняті певні заходи для збалансування ситуації на валютному ринку.

«З одного боку, ослаблені обмеження на залучення банками короткострокових позик з-за кордону, що має сприяти в короткостроковому періоді збільшенню пропозиції іноземної валюти. З іншого - введено певні регуляції щодо проведення окремих операцій з купівлі іноземної валюти. Введені тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти за окремими операціями як фізичних, так і юридичних осіб. Що стосується фізичних осіб - це тільки операції щодо безготівкової купівлі великих обсягів іноземної валюти з метою подальшого її переказу за кордон. Але не запроваджено жодних обмежень на купівлю іноземної валюти через каси банків у готівковій формі».

Арсенюк наголосив, що НБУ не вводив ніяких обмежень на розпорядження власною іноземною валютою.

«Якщо фізична або юридична особа має свою іноземну валюту, будь ласка, на свій власний ризик у межах тих норм, які діяли завжди, можна нею розпоряджатися. Нові обмеження введені тільки на нову купівлю іноземної валюти», - сказав Арсенюк.

Також Нацбанк ввів певні обмеження для юридичних осіб на купівлю валюти під такі операції, як дострокове повернення кредитів і позик на користь нерезидентів та здійснення резидентами інвестицій за кордон.

«Тобто на ті операції, які можуть призвести до витоку іноземної валюти саме за кордон. Наша мета - зробити так, щоб у нинішній ситуації валюта за кордон за якимись необґрунтованими операціями не переказувалася, а залишалася в нашій країні», - сказав Арсенюк.

Як раніше повідомляв ForUm, постановою № 49 Національний банк України ввів тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175