Уряд та Національний банк робитимуть все для того, щоб залишити ситуацію валютного курсу контрольованою, заявив в ексклюзивному коментарі журналісту телеканалу БТБ економічний експерт Борис Кушнірук.

«Тому не варто піддаватися панічним настроям, намагатися терміново зняти свої кошти і на них купити валюту. Інакше ви програєте», - зазначив експерт.

Кушнірук упевнений, що ні уряд, ні НБУ не зацікавлені в стрімкому знеціненні національної валюти. «Вони зацікавлені в збереженні стабільності. Девальвація, яка відбулася, не є значущою і з точки зору доходу, який наші вкладники одержують за депозитними рахунками», - зазначив експерт.

Кушнірук пояснив, чому панічне зняття депозитів і купівля іноземної валюти за спекулятивним курсом - прямий шлях до збитків. «Ви знімаєте гроші з депозиту, втрачаєте якісь доходи, після цього ви купуєте валюту за 9 гривень, а коли через 2 дні курс стає 8,6 - це означає, що ви кілька разів самі собі завдали збитків», - зазначив фінансист.

Експерт переконаний, що найближчим часом Україні не загрожує дефіцит іноземної валюти, а всі розмови про дефолт, не більше ніж психологічний тиск на суспільство.

«Розмови про те, що буде дефолт, абсолютно ні на чому не ґрунтуються. Немає у нас підстави для дефолту... Від того що ми будемо мати менший розмір резервів нічого страшного не буде. Хоча зрозуміло, що і уряд, і Національний банк будуть зацікавлені в тому, щоб залучити додаткові запозичення на зовнішніх ринках і таким чином забезпечити більш надійний рівень золотовалютних резервів», - сказав Кушнірук.

Фінансист зазначив, що всі поради зберігати спокій та залишати кошти на депозитних рахунках, обґрунтовані. «Більш жорстка політика Національного банку пов'язана із забезпеченням стабільності національної валюти, вона призведе до того, що ми бачили: люди в паніці купували по 9 гривень долар, а зараз уже можна купити за 8,7 або 8,6», - зазначив Кушнірук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182