Житлове будівництво у 2013 році демонструвало позитивну динаміку - зростання за підсумками року склало 6,6%, проти скорочення на 7,6% у 2012 році, зазначив заступник директора департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку Максим Дуда.

Серед головних стимулюючих факторів розвитку житлового будівництва він відмітив удосконалення дозвільних процедур у будівництві та адаптацію регуляторної політики держави до європейських стандартів.

Крім того, за словами експерта міністерства, позитивний вплив на збільшення обсягів житлового будівництва надав поступового зростання попиту на нерухомість з боку населення, зокрема, на квартири невеликого метражу.

Ще одним важливим фактором зростання у сфері будівництва, на думку Дуди, стало активне застосування схем прямих продажів житла від забудовника до споживача із застосуванням механізму розстрочення, що є більш вигідним для споживачів, ніж залучення кредитних коштів, і дає можливість будівельним компаніям реалізувати будівельні проекти.

«Зазначимо, що зростання обсягів житлового будівництва позитивно відбилося на збільшенні попиту на будматеріали. Зокрема, у промисловості зросло виробництво вікон та рам, дверей балконних і рам, дверей, їх коробок і порогів із деревини (на 25,7% у 2013 році проти скорочення на 10,8% у 2012 році), блоків та цегли з цементу, бетону або штучного каменю для будівництва (на 4,6% проти зростання на 1,4% відповідно), виробів з асфальту або аналогічних матеріалів (на 1,5% проти скорочення на 20,1% відповідно)», - зазначив представник Мінекономрозвитку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204