Плаваючий курс гривні надасть підтримку українським експортерам, а також стимулюватиме економічне зростання в країні. Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу «БТБ» сказав Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

На думку експерта, здешевлення гривні стане додатковим позитивним чинником для експортерів на тлі поліпшення тенденцій у світовій економіці цього року, зокрема в економіці країн, які займають найбільшу частку в експорті з України - Росія і ЄС.

«Правда, що експортери отримали додаткові переваги на ринку. Вони стали більш конкурентоспроможними. Два чинники діють на українських експортерів: з одного боку, покращилася ситуація на світовому ринку. Загальне очікування, що вона такою буде залишатися протягом 2014 року. Росіяни, наш великий партнер, їхня економіка зростатими близько 2%. Більше 1% має зрости економіка ЄС, тобто йдеться про половину нашого експорту, а половина нашого експорту - це фактично чверть нашого ВВП», - пояснив Устенко.

Експерт також висловився проти стереотипної думки, що девальвація - це завжди негатив, зокрема для населення.

«Ми розглядаємо девальвацію як удар по нашому населенню, як традиційно розглядається в Україні. Але, з іншого боку, якщо подивитися, що відбувається на зовнішніх ринках? Ось росіяни девальвували гривню майже на 8% з початку цього року», - сказав експерт і додав, що в цьому була економічна доцільність, оскільки таким чином було підвищено конкурентоспроможність російських експортерів нафти і газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

319