Для людей, які не проходили спеціальну підготовку, проникнення на АЕС і її захоплення неможливе. Таку думку під час засідання круглого столу висловив експерт у сфері енергобезпеки, екс-директор ЗАЕС Валентин Купний.

«Стовідсоткову гарантію дає тільки Бог, і то не завжди. Професіонали зможуть проникнути на АЕС, а от «люди із запаленими мізками», я переконаний, що вони туди проникнути не зможуть. На станціях, принаймні, на Чорнобильській АЕС, щорічно проходять навчання. Не тренування, а саме навчання щодо проникнення на територію станції. «Проникають» туди теж не люди з вулиці. Останнє таке навчання було у березні минулого року. За результатами навчань охорона запобігла самому теракту і було складено план заходів щодо подальшого вдосконалення захисту», - повідомив Купний.

За його словами, за часів СРСР навчальні захоплення атомних станцій проводили співробітники КДБ, а зараз подібні сценарії відпрацьовує СБУ. При цьому саме проникнення на територію станції ще не дає можливості порушити її роботу і скоїти терористичний акт.

Як раніше повідомляв ForUm, ступінь готовності охорони на ядерних об'єктах України підвищено до другого з трьох можливих рівнів. У зв'язку з нестабільною ситуацією в Україні АЕС були переведені на спеціальний режим охорони.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124