Масові протести в Україні фінансуються зацікавленими сторонами в США і Європі. Таку думку в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ висловив політолог Інституту ім. Рона Пауля, США Деніел Мак-Адамс.

«Те, що зараз відбувається на вулицях Києва, має всі ознаки спроби насильницького перевороту, ці люди вдаються до сили заради повалення українського уряду. Це переворот. Зараз протестувальники поводяться все більш агресивно, оскільки мають підтримку США та уряду ЄС. Ситуація, звичайно, йде корінням у часи помаранчевої революції, коли Сполучені Штати витратили мільйони, десятки мільйонів доларів на тренування людей в Україні. Звичайно, вони хотіли підготувати їх, щоб вони в будь-який момент були готові вийти і протестувати», - переконаний політолог.

Щоб переконатися в цьому, він пропонує детально вивчити діяльність деяких американських організацій і фондів. «Дізнатися про факти підготовки дуже просто - зайдіть на сайт USAID, це американське урядове агентство міжнародної допомоги, і перевірте, кому вони виділяли кошти. Грошові потоки йдуть від USAID від Американського Держдепартаменту в IRI, міжнародного республіканського інституту та інших подібних установ», - заявив він.

Мак-Адамс називає конкретних людей у Сполучених Штатах, які мають пряме відношення до акцій в Україні. «Голова IRI - Джон Маккейн, який відомий українцям завдяки своїй недавній поїздці в Україну, коли він був на Майдані разом з протестувальниками та їхніми лідерами. А це досить суперечливий і не прийнятний для американського суспільства вчинок через радикальні, екстремістські погляди деяких з них. Він з ними був, і вітав їх. Так само як і Вікторія Нуланд, яка, як ви знаєте, пройшлася вулицями Києва і підтримала протестувальників, навіть пригощала їх. До речі, її чоловік - Роберт Кейган, неоконсерватор, який вважає, що США повинні силою влаштовувати революції всюди в світі. Він завжди підтримує усі ці «кольорові революції». Крім того, чоловік Нуланд, він ще й радник Джона Маккейна», - підкреслив експерт.

За словами політолога, США демонструє політику подвійних стандартів, адже фінансування політичної діяльності іноземними інститутами в США заборонено, а заворушень, подібних українським, поліція в США ніколи не допустила б. «Такі протести підривають суверенітет країни, та у себе вдома США б ніколи не допустили б такого. Якщо уявити, що хтось би ззовні фінансував мітинги в США - наприклад, росіяни чи китайці, то такий політичний протест був би поза законом. Адже згідно з американськими законами, заборонено приймати фінансування від іноземних урядів на політичні цілі. Так іде з 1930-х років. Так що в США це просто поза законом. І я навіть не кажу про ситуацію із захопленням урядових будівель. Якби у США група американців спробувала захопити Верховний суд або Міністерство енергетики, вони б опинилися за ґратами, якщо не гірше», - заявив він.

Американський політолог зазначає, що українська влада надто терпляче ставиться до організаторів та учасників протиправних дій. «Я помітив, що український Президент запропонував амністію деяким з учасників цих агресивних акцій протесту, і навіть висунув пропозицію ввести деяких лідерів опозиційного руху в свій уряд. Можу сказати, що в США такі персони отримали б звинувачення, можливо, навіть і в тероризмі. Сполучені Штати застосовують подвійні стандарти: по-різному сприймають одні й ті ж речі в будь-якому місці в світі, і у себе вдома».

Мак-Адамс наводить приклад стандартного реагування американських поліцейських у США: «Торік американка з психічними проблемами їхала по Вашингтону, округ Колумбія, не зупинилася на вимогу поліції. Поліцейський застрелив її. Так чинить американська поліція, коли люди не підкоряються наказам. Згадаймо протести проти ВТО у Сіетлі, які, щоб придушити, американці оголосили озброєними. Це те, що американці роблять весь час, і не дозволяють робити іншим країнам, тому що самі ж і підтримують цих мітингувальників».

Мак-Адамс пояснює, що організації, які можуть бути причетні до підготовки масових акцій, діють не тільки в Україні, але і в інших державах, де США планують організовувати так звані «кольорові революції». «США як восьминіг: у них незліченна кількість шляхів, якими вони постачають гроші в Україну, USAID - це лише один із них, а ще Офіс Демократії Державного департаменту, Фрідом Хаус, який на 90% фінансується урядом США, і має зв'язки з американською розвідкою, зокрема з ЦРУ. Один з керівників Фрідом Хаус був навіть колишнім директором ЦРУ. Вони вливають гроші у так звані опозиційні ЗМІ в Україні, дають їх протестувальникам, а також навчають їх різним технікам протесту, забезпечують їх портативними станціями для виходу в Інтернет («Інтернет в рюкзаку»), які допомагають їм продовжувати спілкуватися та координувати акції навіть тоді, коли уряд намагається блокувати доступ до Інтернету. Так що, є незліченна кількість організацій і груп, які постачають американські гроші в Україну, щоб підтримати подібні дії. Звичайно, не тільки в Україні, але і в Білорусі, і де завгодно, де США захочуть домогтися зміни режиму».

За словами політолога, Україна стала заручником американсько-російського зовнішньополітичного протистояння. «У вас є сусід, який важливий для США - Росія. Зовнішня політика США після холодної війни була спрямована на те, щоб звузити коло дружніх для Росії країн. Сполучені Штати досі не можуть повірити, що холодна війна закінчилася, вони не можуть прийняти нову реальність. Яким дурнем виставив себе Джон Маккейн, коли Грузія спровокувала Росію на відповідні дії 2008-го! Він тоді говорив: «Ми всі зараз грузини!» і намагався втягнути США в ядерну війну з Росією через маленьку Грузію. Ці нові консерватори схиблені на Росії, і вони не можуть зрозуміти, що Росія не впаде під їхньою владою і впливом. Вони вірять у винятковість американців, в однополярний світ, у тому, що вони можуть все контролювати. Проблема в тому, що США не можуть собі дозволити все контролювати. США - банкрут. І ми не можемо дозволити собі фінансувати чиїсь імперії, або прагнення неоконсерваторів», - підсумував Мак-Адамс.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

649