У нинішньому році розпочнеться реалізація спільних економічних проектів, які в минулому році були зафіксовані в міждержавних угодах України з Китаєм і Росією. Про це сказав президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. 

Він нагадав, що це дозволить не тільки розширити ринки збуту, але і отримати десятки мільярдів інвестицій.

«Раніше економіка України більше була орієнтована на Росію і ЄС, тепер вибудовується нова економічна модель, що базується на інтеграції української та китайської економіки. Україна, внаслідок свого географічного розташування, наявності виробничих потужностей та кваліфікованих трудових ресурсів може стати мостом між Китаєм і країнами ЄС. Якщо раніше Україні доводилося постійно вибирати між Росією і ЄС, то тепер вона має можливість знаходити компроміс і з ЄС, і з Росією - у тандемі з Китаєм. Часи змінюються, змінюються і умови ведення бізнесу», - сказав Охріменко, перерахувавши найбільш масштабні нові проекти.

У 2014 році почнуть реалізовуватися спільні інвестиційні проекти, які стали можливими після підписання цілої низки угод між Україною і Росією та між Україною і Китаєм. Фактично Україна отримала нові інвестиційні можливості. У 2014 році почнуть надходити перші інвестиції з Росії, які в цілому складуть до 50 млрд. дол. Зокрема, Україна планує запустити спільне серійне виробництво з Росією літаків АН-124, а також організувати будівництво флотилії кораблів з перевезення зрідженого газу. Нові угоди з Росією розблокували виробничу кооперацію України і Росії в атомній енергетиці і виробництві озброєнь. І крім того, російський капітал вкрай зацікавлений у спільних проектах у сільському господарстві України, як однієї з галузей української економіки, що найшвидше розвиваються.

Китай планує розпочати в 2014 році будівництво двох заводів з виробництва синтетичного газу на базі кам'яного вугілля в Україні. Також будуть розпочаті роботи з будівництва автобанів в Україні на умовах концесії. Очікується початок діяльності спільної китайсько-української інвестиційної програми з будівництва житла для українців. А також китайська сторона у 2014 році планує розпочати проведення робіт з іригації орендованих земель в південних районах України. Всього з Китаю очікується сума інвестицій розміром близько 30 млрд. дол. Для розширення своїх поставок через Україну в країни ЄС Китай має намір вкласти гроші в модернізацію і розширення транспортної та транзитної інфраструктури. Для цього передбачається побудувати в акваторії Чорного моря новий порт, а також цілу мережу транспортних коридорів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

137