Сьогодні набула чинності угода між Іраном і «великою шісткою», в рамках якої з Ісламської республіки частково знято міжнародні санкції, пише «ВВС».

Зокрема, США і Євросоюз розморозять іранські активи на суму 4,2 мільярда доларів (загальна вартість заморожених іранських активів становить близько 100 мільярдів доларів). Крім того, буде знято заборону на страхування і транспортування іранської нафти і на експорт іранських нафтопродуктів.

Однак в Ірані найбільш важливим вважають зняття санкцій з транспортного сектора. У Тегерані мають намір значну частину розморожених коштів витратити на запчастини для застарілого цивільного авіапарку країни, а також на запчастини для автомобілів.

Згідно з оцінками експертів, для відновлення нормального функціонування громадянського авіапарку Ірану необхідно закупити не менше 400 літаків, однак для цього доведеться чекати повного зняття санкцій.

Не менш важливим є і виділення фінансової лінії під переказ грошей на цілі, не пов'язані з іншими санкціями, в першу чергу - на закупівлю продовольства і медикаментів. Міжнародні санкції не забороняли закупівлю предметів першої необхідності, однак заборона на міжнародні фінансові транзакції робила таку закупівлю скрутною. Також буде знято ембарго на торгівлю золотом та іншими дорогоцінними металами.

Євросоюз підвищить верх угоди з Іраном, яка не вимагає спеціального дозволу, до 400 тисяч євро, що повинно дозволити Ірану закуповувати високотехнологічну продукцію.

Європейські бізнесмени вже вирушили в Тегеран з метою відновлення розірваних санкціями торговельних зв'язків.

За свідченням іранських політиків, за перші два тижні 2014 року в столиці Ісламської республіки побувало більше бізнес-делегацій, ніж за весь 2013 рік. На цьому тлі «Австрійські авіалінії» оголосили про повернення маршруту Відень-Тегеран, дію якого було перервано рік тому під тиском США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145