Внаслідок медичної реформи в Україні структура первинної медичної допомоги стала більш чіткою та визначеною. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, під час брифінгу заявив начальник управління реформ медичної допомоги МОЗ України Костянтин Надутий.

«Первинна медична допомога отримала нову структуру. Якщо раніше вона реалізовувалася в рамках поліклініки і була тісно перемішана з спеціалізованою допомогою, і ми навіть не могли сказати, скільки грошей виділяється на первинну медичну допомогу, то сьогодні ми маємо чітку визначену структуру, яка вже повністю сформована в пілотних регіонах», - сказав він.

Ще одним з результатів медреформи Надутий назвав змінену систему фінансування закладів первинної медичної допомоги. «Вони фінансуються на сьогоднішній день тільки по двох кодових економічних класифікаціях: поточні і капітальні витрати. Це дозволило керівникам установ більш оперативно реагувати на ситуації і використовувати засоби відповідно до потреби, а не до правил», - сказав фахівець.

Крім цього, за його словами, введено також абсолютно інноваційну модель оплати праці у первинному секторі, чого ніколи не було в бюджетній сфері. «Це оплата праці відповідно до обсягів і якості наданої допомоги», - заявив Надутий.

Як зазначили в прес-службі МОЗ, в цілому по Україні вже створено 662 центри первинної медико-санітарної допомоги, що становить 85% від запланованих у 2013 році. У 14 регіонах країни план створення центрів первинної медичної допомоги виконано на 100%.

Водночас жодного такого центру не створено у Львівській області та Севастополі, і тільки один у Черкаській області.
 
Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1048