Україна відчуває значний дефіцит кадрів у IT-галузі. Про це заявив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, повідомляє прес-служба Держінформнауки.

За його словами, зараз у світі приблизно 18,2 млн айтішників. До 2019 року їх кількість може зрости на 45% - до 26,4 млн. На сьогодні лідером в IT є США, які мають 3,6 млн розробників, далі йде Індія (2,75 млн). За прогнозами експертів, вже у 2018 році ситуація зміниться і кількість індійських фахівців збільшиться до 5,2 млн проти 4,5 млн американських. До цього часу Китай матиме майже 1,9 млн програмістів, а Росія - близько 1,3 млн.

Разом з цим, зазначив голова Держінформнауки, кількість IT-фахівців в Україні на початок року становить близько 250 тис. чоловік, 40 тис. з них - сертифіковані висококласні фахівці, що створюють конкурентоспроможну експортоорієнтовану продукцію.

«Очікуємо, що при збереженні існуючих темпів щорічного приросту обсягів надання послуг у 2015 році в сфері IT, і в першу чергу в індустрії програмного забезпечення, може бути створено 168,5 тис. нових робочих місць, з них 106 тис. в IT-експорті, 62,5 тис. - на внутрішньому ринку», - зазначив Семиноженко. В цілому в сфері інформаційних послуг будуть задіяні 350 тис. фахівців (в експортному сегменті - близько 125 тис. осіб, на внутрішньому - близько 225 тис.).

Разом з цим він додав, що існуючий річний приріст IT-спеціалістів становить 15,5 тис. чоловік, і він не в змозі забезпечити потреби індустрії. Дефіцит у 2015 році складе близько 100 тис. фахівців в IT-експорті і близько 70 тис. на внутрішньому ринку.

Ця проблема, за словами Семиноженка, носить глобальний характер. Так, згідно з даними Європейської комісії, незабаром з проблемою дефіциту кадрів в IT-галузі зіткнеться і Євросоюз: прогнозують, що вже у 2015 році нестача айтішників на території ЄС може досягти 900 тис. І це при тому, що кількість випускників-комп'ютерників тримається на рівні 100 тис.

Голова Держінформнауки підкреслив, що ключовим фактором, який впливає на розвиток сфери ІКТ, є забезпечення підприємств цього сектора економіки достатньою кількістю кваліфікованих фахівців.

«Зараз держава вживає серйозні заходи для збільшення обсягів підготовки фахівців з вищою освітою у сфері ІКТ з одночасним підвищенням рівня та якості практичної підготовки», - підкреслив Володимир Семиноженко. Зокрема, важливим кроком у цьому напрямку було рішення уряду щодо збільшення вдвічі держзамовлення на підготовку айтішників.

На думку голови Держінформнауки, слід провести аналіз успішних міжнародних практик щодо гармонізації освітніх і професійних стандартів в області IT, оцінивши можливості їх застосування в нашій країні. При цьому варто стежити за розвитком ринку, актуалізуючи навчальні плани відповідно з його потребами. Також є необхідність удосконалювати механізм державно-приватного партнерства в питанні підготовки фахівців для ІКТ. Не менш важливим є розвиток мережі фізико-математичних шкіл і створення нових фізико-математичних класів, оскільки саме таке спеціалізоване навчання є фундаментом для формування висококласних фахівців в області ІТ.

«Для прискорення вирішення цих проблем необхідно збільшувати підготовку IT-фахівців, насамперед у тих регіонах, де планується швидке і значне зростання нових робочих місць в IT-галузі, це - Київ, Харків, Львів, Дніпропетровськ, Одеса, Донецьк, Луганськ і Крим», - зазначив Семиноженко.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна посідає четверте місце у світі за кількістю сертифікованих фахівців IT після США, Індії і Росії, йдеться в щорічному звіті Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку й інформатизації України з посиланням на дослідження Exploring Ukraine IT Outsourcing Industry 2012.

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив збільшити держзамовлення на навчання фахівців IT-сфери у ВНЗ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2454