Наприкінці року банківська система продемонструвала стійкість, а її клієнти - обачність і вміння рахувати. Про це Forum'у повідомили у прес-службі НБУ.

«Навіть у складних умовах кінця року банківський сектор продовжував стабільно працювати», - наголошується в повідомленні.

Згідно з повідомленням, стабільній роботі системи не завадила також інформаційна війна проти НБУ та банків України. «Спроби розхитати ринок і заробити на цьому, поширювалися відверті нісенітниці», - констатують в НБУ.

За даними Нацбанку, певне скорочення коштів на рахунках фізичних осіб в перші три тижні грудня було повністю компенсовано значним приростом депозитів в останній тиждень, який склав 7 млрд грн, з них 6 млрд - саме в національній валюті. Всього з початку грудня (станом на 30 грудня) вклади фізичних осіб зросли на 1,2 млрд грн.

«Фактично вкладники не знімали депозити достроково, а просто притримували кошти (не перевкладали їх на новий термін). Тобто відбувався природний процес аналізу ситуації вкладниками», - йдеться в повідомленні.

В НБУ додають, що як тільки стало відомо про домовленості між президентами України і Росії, в останній тиждень грудня депозити стрімко зросли: «Вкладники зрозуміли, що ситуація нормалізувалася».

За інформацією Нацбанку, важливим фактором спокійної поведінки вкладників була злагоджена позиція банківського співтовариства: «Практично всі банкіри подавали заспокійливі сигнали. Національний банк зі свого боку як забезпечив підтримку банків, так і проводив роз'яснювальну роботу. Голова в перші дні виступив із заявою про готовність НБУ збільшити свою присутність на всіх сегментах грошово-кредитного ринку».

Такі результати показують довіру до гривні і банків України, підсумували в НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

144