В Україні для 160 підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) з 1 січня знижуються тарифи на теплову енергію.

Про це глава Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, Валерій Саратов заявив на брифінгу, передає кореспондент Forum'у.

За його словами, тарифи на опалення бюджетних установ будуть знижені на 22-25%, що за підсумками 2014 р. дозволить державі заощадити близько 2 млрд грн, у т.ч. близько 1,5 млрд грн коштів місцевих бюджетів.

Чиновник додав, що сьогодні Комісія на своєму засіданні розгляне і встановить ці тарифи. «По різних регіонах будуть різні цифри, у цілому ставки будуть зменшені до рівня 728 грн/Гкал до 599 грн/Гкал, а для бізнесу - приблизно на 12% з 766 грн/Гкал до 683 грн/Гкал», - сказав він.

У той же час на сьогоднішній день немає підстав для зменшення тарифів на теплову енергію для населення, продовжив Саратов.

«Під час розрахунку ставок на теплову енергію для громадян використовується вартість природного газу українського видобутку, яка разом з ПДВ становить 1309 грн за 1000 м3. А нова ціна російського газу - 2448 грн за даний обсяг, яку вчора встановила Нацкомісія регулювання електроенергетики, тобто вища, ніж українського. Тому підстав переглядати побутові тарифи немає», - зазначив голова Нацкомпослуг.

Нагадаємо, вчора Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, прийняла рішення знизити з 1 січня 2014 року граничну ціну на газ для промислових споживачів на 10% - до 3113 грн за тисячу кубометрів і для державних установ - на 29% до 2448 грн за тисячу кубометрів.

На засіданні російсько-української міждержавної комісії під головуванням президентів України і Росії Віктора Януковича і Володимира Путіна 17 грудня було прийнято рішення про зниження вартості російського газу для України на третину - до 268,5 долара за тисячу кубометрів .

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

768