Напередодні Нового року прийнято підбивати підсумки та будувати плани на майбутнє. Про те, яким був 2013-й для України і українців, і що несе нам прийдешній 2014-й, у бліц-інтерв'ю Forum'у розповів політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

- Костянтине Петровичу, яким був 2013 рік? Чим він запам'ятався?

- Я не буду оригінальним, якщо скажу, що 2013-й був роком великих надій, яких багато не виправдалося.

Це був рік надій проєвропейськи налаштованої частини суспільства, яка чекала підписання Угоди про асоціацію і ЗВТ з ЄС. Також це був рік надій другої частини суспільства, яка чекала, що Україна все таки вступить до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

В опозиційних політиків також були надії. Зокрема, що у Арсенія Яценюка зросте рейтинг і він «переб'є» Віталія Кличка, і т.д. Так що у багатьох були надії. І кожна частина народу, кожна політична сила залишилася, очевидно, не зовсім задоволена 2013 роком.

- Яким буде наступний, 2014 рік?

- Це буде рік президентської передвиборної кампанії. І всі процеси в Україні будуть визначатися підготовкою до президентських виборів. Відповідно, будь-яка дія політиків стане тестуватися на те, як вона вплине на шанси успішно пройти кампанію.

- Чи означає це, що позачергових парламентських виборів не буде точно, оскільки політикам важливо зберегти ВР як майданчик для проведення виборчої кампанії?

- Проведення позачергових парламентських виборів можливо лише в одному випадку: якщо Президент піде на позачергові вибори.

- Скажіть, а коли почнеться наступний не календарний, а політичний рік?

- Він вже почався. Ми вже фактично живемо в трендах і тенденціях, які будуть визначальними у 2014 році.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1074