Міністерство охорони здоров'я вирішило зобов'язати медиків вказувати в рецептах міжнародні непатентовані назви ліків.

Про це йдеться в наказі міністерства №1034.

Згідно з наказом, рецепти повинні виписуватися із зазначенням міжнародної непатентованої назви, при цьому торгова назва лікарського засобу буде вказуватися у випадках, якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, належить до подібних біологічних лікарських засобів, які відпускаються на пільгових умовах чи безоплатно, підлягає предметно-кількісному обліку.

У свою чергу Державна служба з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва зазначає, що дані зміни внесені Міністерством охорони здоров'я на виконання вимог Держпідприємництва.

У повідомленні наголошується, що ще у 2005 році був виданий наказ МОЗ №360 «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог - замовлень», яким було зафіксовано на нормативному рівні, що рецепти виписуються тільки за торговельними назвами.

Це, згідно з повідомленням, дало привід для розвитку корупційних схем і нав'язування конкретних ліків, передають «Українські новини».

При цьому зміни, запропоновані Держпідприємництвом, дозволять створити рівні умови конкуренції, позбутися від корупційної схеми «дистриб'ютор - лікар - аптека», а громадянам робити вибір на покупці між дорогими брендованими препаратами і дешевими вітчизняними з такою ж діючою речовиною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145