Угода України і ЄС не передбачає преференції для українських товарів. Про це сказав президент Росії Володимир Путін на прес-конференції в Москві, відповідаючи на питання власного кореспондента УНІАН у РФ.

«У документах, які пропонувалися до підписання, немає ніяких преференцій для українських товарів. Або спробуйте пояснити фермерам у Франції, в тій же Німеччині, Іспанії, Греції, Португалії, країнах півдня Європи, що потрібно їм трошки притиснутися в інтересах України. Я подивлюся на їхню реакцію. Але тільки не якихось функціонерів, а роботяг, які працюють на землі. Крім того, грошей ніяких немає», - заявив Путін.

За його словами, складнощі полягають у кон'юнктурі ринку по основним товарним групам України. Україна приблизно рівну кількість товарів продає як у Росію, так і в країни Євросоюзу - десь по 17 млрд дол.

При цьому він підкреслив, що структура цих товарних потоків різна.

«Якщо з 17 млрд дол. українського виробництва, які продаються на російському ринку, сім, а можливо і більше, припадає на машини і обладнання, і тільки близько 2 мільярдів - на машини та обладнання в Європу, то при продажу в Європу п'ять з гаком мільярдів - це товари сільгоспгрупи, продовольство. Розумієте, в чому справа? Тут я вам як спортсмен-любитель можу сказати: нам потрібно трохи поворушити м'язами, і все стане ясно», - сказав він.

При цьому він заявив, що Росія не проти асоціації України і ЄС.

«Ми хіба проти асоціації? Ми взагалі не проти асоціацію, ми просто говоримо, що будемо змушені захищати свою економіку, тому що розчинені ворота в рамках зони вільної торгівлі з Україною сьогодні ми не можемо залишити в такому стані, якщо Україна відкриє свої ворота в бік Євросоюзу. І ми змушені будемо це прикрити. Що це означає, якщо зіставити з товарними потоками? Це означає, що продукція машинобудування і далі буде припадати, тому що вона в основному реалізується на російському ринку, а товари сільгоспгрупи, продовольство, навряд чи будуть рости в європейському напрямку, тому що там дуже багато обмежень нетарифних властивостей, пов'язаних з фітосанітарними обмеженнями. Вони навчилися це робити», - додав він.

Путін зазначив, що останні роки Росія була змушена заміщати українських виробників.

«Ви, напевно, знаєте, а хто не знає, я скажу: вертолітні двигуни ми майже на 100 відсотків закуповували досі на Україні для наших Збройних сил. Майже на 100%. Ми багато разів пропонували різні варіанти кооперації. Домовитися не вдалося. До чого це призвело? Ми зараз під Петербургом почали будувати другий завод з виробництва авіаційних двигунів. Перший вже працює, продукція випускається, причому це ж двигуни наступного покоління. Куди український виробник піде з тим, що вони виробляють у себе? В Європу буде продавати? Я дуже сумніваюся. Напевно, це можливо, але дуже складно», - заявив він.

При цьому він підкреслив, що якщо Україна прийме технічні стандарти ЄС, українські виробники не зможуть в РФ нічого продавати.

«Розумієте? Отже, Україна стане відразу - це за визначенням просто, навіть думати особливо не треба, треба почитати тільки папірці - так званим «сільгоспдодатком». Але і додатки бувають різні: бувають здорові, бувають не дуже. Адже щоб пробратися з українським товаром на європейський ринок, треба ще попрацювати. Де преференції? Ніяких преференцій немає в цих паперах», - додав він.

Він переконаний, що саме це турбує українське керівництво сьогодні.

«Адже легко сказати: так, давайте ми «підзакриємо» там підприємство, нічого страшного, зате потім все буде, як в Європі. Але до цього треба дожити. А багато підприємств просто закриються, вони не доживуть. В цьому ж справа. А можна переходити, скажімо, на ці стандарти, на торгові норми? Можна і потрібно, вони хороші. Але це вимагає часу і капіталовкладень. Гроші потрібні. І не 15 мільярдів. Сотнями мільярдів вимірюється обсяг коштів, які потрібні для модернізації підприємств. 15 мільярдів - на підтримку бюджету, щоб можна було заплатити зарплати, пенсії, соціальні допомоги», - додав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

86