Контракт на поставку газу з Росії в Україну з 2014 року за ціною 268,5 дол. за тисячу кубометрів, підписаний цього тижня в Москві, є «прекрасним», якщо там немає нічого прихованого.

Про це «УНІАН» в Брюсселі заявив комісар Європейського Союзу з питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

«Тут мова йде про те, що Україна отримала можливість імпортувати російський газ за нижчими цінами. Раніше Україна платила Росії не просто високу ціну за газ - ціна була занадто високою! Тому новий контракт - це добра справа для України», - сказав він. При цьому він зазначив, що «Газпром» «вчинив розумно», знизивши ціну для України. Це взагалі прекрасна угода, якщо за нею нічого іншого не стоїть, якщо тільки вона не містить нічого прихованого», - додав Оттінгер.

«Вже кілька років - досить довгий час - Україна вела переговори з Росією, щоб отримати нові довгострокові контракти з Росією з більш низькими цінами на російський газ. А новий контракт містить цю нову номінальну ціну, яка нижча від колишніх цін на порядок. Справа в тому, що глобальні ціни на газ стають все нижчими і нижчими», - пояснив комісар ЄС.

За його словами, частково це пояснюється появою сланцевого газу - так званої сланцевої революції. «А нашою стратегією, стратегією ЄС є диверсифікація джерел і маршрутів газопостачання. Ми дуже підтримуємо будівництво нових газопроводів і терміналів для отримання скрапленого газу в країнах ЄС», - додав Оттінгер.

Нагадаємо, керівники «Газпрому» і «Нафтогазу» Олексій Міллер і Євген Бакулін за результатами засідання українсько-російської міждержавної комісії 17 грудня в Москві підписали доповнення до контракту на закупівлю газу, яким з 1 січня 2014 року вводиться фіксована ціна газу в розмірі 268,5 долара за тисячу кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

103