Організація по забороні хімічної зброї не виключає затримок в процесі її вивезення з Сирії, повідомляє ABC News.

Згідно з раніше затвердженим планом, найбільш небезпечні хімікати, включаючи вихідні продукти нервово-паралітичного газу зарину, повинні були бути вивезені з Сирії до 31 грудня 2013 року.

Проте в опублікованій заяві глави ОЗХЗ Ахмета Узюмджю зазначається, що вже зафіксовано певне відставання від графіку у зв'язку з проблемами із забезпеченням безпеки, необхідністю отримання дозволу на міжнародний транзит хімзброї і у зв'язку з поганими погодними умовами на Близькому Сході.

«Існує можливість того, що нам доведеться переглянути дату 31 грудня», - сказав чиновник.

Це перший випадок, коли ОЗХЗ, яка стала лауреатом Нобелівської премії миру в цьому році, вносить зміни в терміни операції хімічного роззброєння.

Як раніше повідомляв ForUm, влада Албанії, Бельгії відмовилася прийняти сирійську хімічну зброю для знищення. Раніше від участі в ліквідації сирійського хімічного арсеналу на своїй території відмовилися Норвегія, Туреччина, Йорданія і РФ. Пошуками країни, на території якої повинні знищити зброю, займаються США.

Нагадаємо, ліквідація програми з хімічної зброї в Сирії повинна бути завершена до середини 2014 року.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) розпочали знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Група інспекторів ООН, що розслідувала повідомлення про використання хімічної зброї на сирійській території, заявила про п'ять випадків застосування хімічних отруйних речовин в Сирії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131