Учорашні домовленості України і Росії про зниження ціни на газ і надання кредиту у розмірі 15 млрд доларів мають комерційний характер і не є альтруїзмом з російської сторони. Про це міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов заявив за підсумками торгового діалогу з Євразійською економічною комісією, наднаціональним органом Митного союзу.

«Учора виступив міністр фінансів РФ і назвав параметри дворічної облігаційної позики, яку Україна припускає розмістити у розмірі 3 млрд доларів. Вчора було оголошено про 5% - ми повинні знаходити ці гроші на обслуговування боргу. Тут я не бачу ніякого альтруїзму», - сказав Прасолов.

Він підкреслив, що хоча перед Україною не виставлялися умови надання позики, вона видається на комерційних умовах, повідомляє «УНІАН».

Крім того, Прасолов зазначив, що переговори про ціну на газ ведуться з моменту обрання Віктора Януковича Президентом України.

«Ми постійно говорили, що у нас повинна бути ціна європейська - якщо від цієї ціни відняти транзит, приблизно і виходить ця цифра», - сказав він.

За словами міністра, після початку реверсу більш дешевого газу з Європи російська сторона почала розуміти, що втрачає ємний український газовий ринок. «Тут також немає альтруїзму - тут чистий економічний розрахунок», - підкреслив Прасолов.

Він упевнений, що не слід шукати політичне підґрунтя вчорашніх домовленостей і «здачу якихось інтересів». За словами Прасолова, досягнуті домовленості ніяк не пов'язані з інтеграцією України в Митний союз чи Євросоюз.

Як повідомляв ForUm, російський газовий монополіст ВАТ «Газпром» і Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» підписали доповнення до чинного контракту, що дає змогу «Газпрому» постачати газ в Україну за ціною 268,5 дол./тис. куб. м.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

476