Роботи з перепоховання радіоактивних відходів, які залишилися в Україні з часів Радянського Союзу, почнуться у 2015 році. Про це на брифінгу в Харкові сказав міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков.

Він зазначив, що фінансову допомогу у проведенні цих робіт надаватиме НАТО, для цього було підписано імплементаційну угоду.

«Підписано імплементаційну угоду про перепоховання радіоактивних відходів, які створювалися і зараз зберігаються з часів Радянського Союзу, з часів ядерних програм військових Радянського Союзу. На території України це 6 об'єктів. Приблизний обсяг - 1 тис. м куб.», - сказав Проскуряков, повідомляє «УНІАН».

За його словами, на об'єктах, де зберігаються радіоактивні відходи, у 2014 році буде проведено моніторинг, під час якого буде визначено точну їх кількість, а також місце, де вони будуть перепоховані. На ці роботи буде виділено близько 1 млн євро.

Проскуряков додав, що у 2015 році розпочнеться вивезення та перепоховання радіоактивних відходів. На усі роботи передбачено виділення від 15 до 25 млн дол.

Нагадаємо, 18 вересня 2013 року Проскуряков підписав імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів і НАТО з підтримки (ОНП) про перепоховання радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм.

За виконання угоди та управління проектами з української сторони відповідатиме Міністерство екології і природних ресурсів в особі Держагентства з управління зоною відчуження. З боку НАТО управління проектами в рамках угоди планується покласти на Німеччину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

95