Загострення політичної ситуації в країні навряд чи вплине на проведення довиборів у Верховну Раду в п'яти округах, які повинні відбутися в неділю, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

«Думаю, в цілому навряд чи може вплинути», - сказав Магера, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Думаю, з організаційної точки зору все має відбутися у звичайному режимі, якщо не буде авантюрних або інших різних планів від тих чи інших політичних штабів», - додав він.

При цьому заступник голови ЦВК зазначив, що в основному останнім часом він зосереджений на 223-му окрузі, оскільки курує Київ, тому, можливо, не володіє більш повноцінною і об'ємною інформацією по інших чотирьох округах.

«У 223-му окрузі є труднощі організаційного характеру. Це більше стосується роботи дільничних комісій, окружна виборча комісія тією чи іншою мірою, але справляється з виконанням своїх обов'язків - їй зараз важко, тому що дільничні комісії формувалися дуже проблематично через наявність великої кількості «віртуальних людей» у складі цих комісій (при формуванні). Але заміни, які потім мали місце в дільничних комісіях, думаю, повинні були поліпшити ситуацію», - пояснив Магера.

За його словами, в організаційному плані «картина в 223-му окрузі мало чим відрізняється від ситуації в інших чотирьох округах, де проводяться повторні вибори народних депутатів».

Заступник голови ЦВК також повідомив, що в 223-му окрузі впливу адміністративного ресурсу останнім часом він не відчув. «Мають місце факти підкупу виборців? Періодично така інформація з'являється, але чомусь в ЦВК про такі факти ніхто не повідомляє, і офіційних звернень до комісії з цього приводу немає. В цілому в 223-му окрузі виборчий процес проходить без особливих порушень», - констатував він.

Магера висловив сподівання, що за підсумками виборів, які відбудуться 15 грудня, дані п'ять округів не виявляться знову проблемними, як після чергових парламентських виборів у 2012 році, коли ЦВК визнала неможливим встановити в них результати виборів через велику кількість порушень.

«Звісно, виключити щось важко, але хотілося б вірити, що цього не буде. За великим рахунком, не так важливо, кого оберуть виборці цього округу - важливо, щоб це був вибір саме виборців цього округу, а не якихось інших факторів», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, Верховна Рада призначила на 15 грудня повторні вибори народних депутатів у п'яти мажоритарних округах - №№94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область), 225 (Київ, Шевченківський район). Закон встановлює, що виборчий процес повторних виборів розпочинається за 60 днів до дня голосування.

5 листопада 2012 року Центральна виборча комісія визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування в мажоритарних округах№№94, 132, 194, 197, 223.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128