Асоціація з Європейським Союзом є стратегічною метою України, і уряд має намір вжити всіх заходів для якнайшвидшого підписання відповідної угоди. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

«Стратегічний курс України на євроінтеграцію залишається незмінним. Тут ні у кого не повинно виникати сумнівів», - заявив він.

За словами Прасолова, пауза, взята Кабміном напередодні Вільнюського саміту, пов'язана з тим, що вітчизняна економіка ще не зовсім готова до переходу до зони вільної торгівлі з ЄС. Насамперед, мова йде про торгово-економічні ризики, пов'язані з Російською Федерацією. «Відомо, що за 10 місяців цього року експорт України в Росію скоротився на 2 млрд доларів. Це дорівнює місцевим бюджетам чотирьох областей - Запорізької, Київської, Луганської та Львівської - разом узятим (де проживає 8 млн 300 тис. осіб)», - підкреслив міністр.

У зв'язку з цим уряд взяв курс на оперативне відпрацювання з європейськими колегами «дорожньої карти», яка могла б мінімізувати негативні наслідки при вступі країни в зону вільної торгівлі з ЄС. Також у пріоритеті - проведення тристоронніх консультацій Україна-Євросоюз-Росія, спрямованих на визначення конкретних кроків, які відкривають нашій країні дорогу до підписання Угоди про асоціацію.

«Сьогодні ми продовжуємо активну роботу з ЄС, продовжуємо євроінтеграційні реформи. Цю паузу ми будемо використовувати, насамперед, для прискорення темпів впровадження технічних стандартів і норм Євросоюзу, які підвищують конкурентоспроможність нашої економіки», - сказав Прасолов. За його словами, уряд наразі займається розробкою 226 національних стандартів, які будуть гармонізовані з європейськими та міжнародними нормами. Цей процес проходить у рамках реалізації програми «Сприяння торгівлі шляхом усунення торгових бар'єрів між ЄС та Україною». «З 27 тисяч національних стандартів, які сьогодні діють в Україні, 7078 гармонізовані з європейськими і міжнародними... До кінця року будуть прийняті ще 820 стандартів», - зазначив міністр економічного розвитку і торгівлі.

Він також вказав на те, що Україна сьогодні імплементує чотири технічні регламенти, які входять до переліку 27-ми регламентів, відображених в Угоді про асоціацію. «Під ці чотири регламенти вже розроблено 3,5 тис. національних стандартів», - сказав Прасолов. Він також повідомив про те, що країна продовжує регіональне секторальне співробітництво з ЄС.

Нагадаємо, 29 листопада Президент України Віктор Янукович взяв участь у ранковому засіданні саміту «Східного партнерства», на якому Угоду про асоціацію підписано не було.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3751