Валютне кредитування несе додаткові ризики не лише для банківської системи, але і для самих позичальників. Тому політика щодо зниження питомої ваги валютних кредитів у банківському портфелі, яку проводить Національний банк України, сприяє довгостроковій стабільності фінансово-банківської системи.

Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив Мігель Леон-Ледесма, професор економіки британського університету Кент.

«Заборона на валютне кредитування - дуже хороше рішення. Тому що проблемою банківської системи в цілому, української зокрема, є невідповідність валют вкладів і кредитування. Якщо у банківській системі багато іноземної валюти, то девальвація національної валюти призводить до великих втрат у банківській системі», - сказав Мігель Леон-Ледесма.

Також він зазначив, що надання валютних кредитів несе ризики для фінансових установ та їхніх позичальників у разі девальвації курсу національної валюти - це збільшує вартість обслуговування боргів, породжує прострочену заборгованість, що створює проблеми в банківській системі.

«Національний банк України правильно робить, обмежуючи валютне кредитування і стимулюючи видачу позик у місцевій валюті. Адже такі дії зменшать чутливість банківської системи до зміни курсів валют», - сказав експерт.

Нагадаємо, згідно із законодавством, валютні кредити можуть отримати лише особи та суб'єкти господарювання, які мають валютні доходи. До кризи 2008-2009 років валютне кредитування було дуже поширено в споживчому сегменті. Коли відбулася різка девальвація гривні, багато позичальників виявилися не в змозі погашати валютні позики, що призвело до різкого зростання проблемної заборгованості по кредитах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215