Пауза в євроінтеграції України буде дуже важливою для напрацювання нового формату можливих відносин з ЄС. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив соціолог Євген Копатько.

«Перш ніж говорити про перспективи України в Європі, потрібно знати, які вони всередині країни, що у нас відбувається в економіці, в соціальній сфері, в політиці. Я вважаю, що непідписаний договір - не трагедія чи катастрофа. Просто цьому надавали дуже велике символічне значення. Вважаю, це було неправильно. Адже було більше емоцій, ніж політики й економіки», - зазначив він.

За словами експерта, пауза для України і ЄС буде дуже важливим моментом для напрацювання такого формату можливих відносин, в якому є розуміння і враховується думка один одного - щоб це не була гра в одні ворота. «Якщо відкинути всю політичну мішуру, то ми зрозуміємо, що навіть європейці зараз усвідомлюють: в Україні ситуація дуже непроста», - заявив він.

«Крім того, для нас урок, що будь-які вуличні дії є великою проблемою для країни. Емоції - це річ хороша, але вирішувати реальні питання повинні спільно влада, опозиція та експерти. Нам тут жити: і «червоним», і «білим», і «синім», і «незалежним». Романтика дуже швидко закінчується. Ейфорія з позитивом може перетворитися в розчарування і негатив. Згадайте 2004 рік. Емоційні речі повинні бути реалізовані, інакше - гіркі розчарування. Романтика в таких питаннях ні до чого. Тут повинні працювати мізки, а не емоції», - наголосив Копатько.

Нагадаємо, сьогодні, 29 листопада, Президент України Віктор Янукович взяв участь у ранковому засіданні саміту «Східного партнерства», на якому Україна та ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286