Україні потрібно рухатися європейським шляхом, але при цьому шукати оптимальний проект співпраці з Євросоюзом, заявив під час телемарафону «Європейський час» на Першому Національному директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

«Сьогодні для України все тільки починається. Потрібно врахувати помилки і рухатися європейським шляхом. Але при цьому шукати оптимальний проект співпраці з ЄС. Сьогоднішній формат зони вільної торгівлі з ЄС не оптимальний. Занадто висока ціна європейських цінностей. Пригальмувавши, ми повинні перевірити всі механізми, ще раз повернутися до цифр», - зазначив він.

Карасьов констатує, що, не зважаючи на паузу в євроінтеграції, ніхто не знімав з України завдань щодо європеїзації, модернізації економіки, політичної системи в цілому.

У той же час, на його думку, для України сьогодні найбільш оптимальний шлях економічного співробітництва полягає в розвитку відносин з багатьма зонами вільної торгівлі.

«Для України найкращий шлях - яким сьогодні йдуть Мексика, Південна Корея. Вони мають особливі зв'язки з великими зонами торгівлі, але не орієнтуються тільки на них. Якщо почитати західну пресу, то ми побачимо, що завдяки цьому у Мексики зараз серйозне економічне зростання», - додав політолог.

Коментуючи тему відновлення економічних зв'язків з Росією, він звернув увагу, що вона не несе за собою вступ до Митного союзу.

«Митний союз нам не підходить у тому варіанті, в якому він є. Це більше закрите, протекціоністське об'єднання з високим митним тарифом. Якщо ми станемо членами Митного союзу, то імпорт для нас стане дорожчим», - сказав він.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168