Текст Угоди про асоціацію та створення ЗВТ з ЄС необхідно майже повністю переписати. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, під час круглого столу висловив голова Державно агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

У коментарі кореспондентові Forum'у він пояснив, що в питаннях щодо умов і термінів їх імплементації в Україні Угоду необхідно переписати на 90%.

«Умови далеко не паритетні. Сьогодні Україна просто вписується в ту матрицю, яка задана без відстоювання позицій, які критичні для нашої країни. Зрозуміло, що в такому вигляді вона (Угода. - Ред.) не може задовольнити Україну, тому що загрози економіці нічим не можуть бути компенсовані», - заявив Семиноженко.

За його словами, розуміння ризиків було задовго до Вільнюського саміту. «Розуміння цього загалом було, і те що сьогодні Україна робить паузу, робить пролонгацію підготовки... краще пізно, ніж ніколи. Пауза повинна бути використана і для перегляду умов», - пояснив він.

Семиноженко вважає, що підготовка нового документа - питання серйозне. Він нагадав, що у своєму виступі єврокомісар Штефан Фюле заявив, що в Угоду закладені інтереси Європи. «Європа виграє дуже сильно, завойовуючи по суті український ринок. Але процедура переговорів пов'язана з 28 членами і це є серйозною інертністю. І якщо попередні переговори, які привели до недосконалого документом і тривали останні 5-6 років, то зараз, вже маючи досвід, вдосконалюючи рівень переговірників, цю роботу можна завершити за 1-2 роки», - підсумував Семиноженко.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191