Затримка в підписанні двосторонньої угоди між США та Афганістаном може призвести до повного виведення американських військ з цієї країни наступного року. Таку заяву озвучила президенту Афганістану Хаміду Карзаю радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс, повідомляє AFP.

Заява Райс прозвучала на тлі нових умов, висунутих Карзаєм під час переговорів. Зокрема, президент Афганістану зажадав від США припинити військові операції в будинках простих громадян і повернути в країну афганців, які утримуються у в'язниці Гуантанамо.

Крім того, Карзай заявив, що угоду слід підписати лише після президентських виборів, які відбудуться в Афганістані у квітні 2014 року.

Сторони затвердили текст двосторонньої угоди ще 20 листопада. Підписання має відбутися після затвердження на раді афганських племінних старійшин Лойя-джирга. Старійшини не тільки схвалили договір, але й зажадали, щоб Карзай підписав його якомога швидше.

Двостороння угода між Афганістаном і США, у випадку її укладення, дозволить частині американського контингенту залишитися в Афганістані до 2024 року (основні сили будуть виведені до кінця 2014 року).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2202