Керівники Європейського Союзу заявляють, що пропозиція підписання Угоди про асоціацію на Вільнюському саміті «Східного партнерства» все ще залишається на порядку денному, незважаючи на рішення уряду України призупинити підготовку до підписання угоди.

Про це йдеться в спільній заяві президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу та голови Європейської ради Германа ван Ромпея.

«Пропозиція підписання безпрецедентної Угоди про асоціацію з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі - все ще на порядку денному. Це потребує політичної волі з боку українських лідерів, рішучих дій і значного просування у виконанні умов, поставлених перед Україною у грудні 2012 року», - йдеться в заяві Баррозу і Ромпея, повідомляє «УНІАН».

«Водночас, оскільки ми знаємо про зовнішній тиск, під який потрапила Україна, ми переконані, що короткострокові міркування не повинні перекреслювати довготривалі переваги, які принесе це партнерство. Ми твердо не поділяємо російську позицію і дії у зв'язку з цим», - заявили керівники ЄС.

«Продовження міцних відносин з Європейським Союзом не відбувається за рахунок відносин наших східних партнерів з іншими їхніми сусідами, такими як Росія. «Східне партнерство» було засноване як виграшна справа для всіх, і ми готові пояснити Російській Федерації обопільні вигоди і вплив від збільшення торгівлі з нашими партнерами», - зазначається в заяві.

Керівники ЄС також наголосили на двосторонньому характері Угоди про асоціацію, відкинувши пропозицію про тристоронні консультації у форматі ЄС-Україна-Росія, що було запропоновано урядом України.

Баррозу і Ромпей заявили також, що високо цінують виступи українців за європейську інтеграцію. «Українські громадяни знову продемонстрували в ці останні дні, що вони абсолютно розуміють історичну природу європейської асоціації», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами.

На саміті країн «Східного партнерства», який відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада, заплановано підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304