У четвер, 21 листопада, уряд України оголосив паузу в переговорах про підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Буквально через півгодини після цього в соціальних мережах з'явилися численні коментарі незадоволених таким рішенням українців і заклики вийти на мітинг у центрі столиці.

Перші 500 протестуючих, переважно молодь, з'явилися на Майдані Незалежності близько 11 години вечора і розташувалися біля каркаса новорічної ялинки. Представники ЗМІ, які примчали до них, відразу ж охрестили акцію «євромайданом».

Ближче до першої години ночі кількість людей, які прийшли на головну площу країни, збільшилася приблизно до 1000-1500 осіб. Серед пересічних українців були помічені і лідери опозиційних політичних партій, і просто відомі політики. Після кількох пристрасних промов на Майдані організували імпровізований загальний стіл, навколо розвісили кілька невеликих плакатів.


Ранок 22 листопада на Майдані зустріли трохи більше 100 осіб. Протягом дня кількість протестувальників постійно змінювалася переважно за рахунок цікавих приїжджих. Активісти роздавали листівки, виступали на імпровізованій сцені. Також під Монументом Незалежності був споруджений пункт обігріву, де всім бажаючим пропонували гарячі чай або каву. Поруч була виставлена скринька для збору коштів на підтримку «євромайдану».
 
 

Варто зазначити, що у п'ятницю вдень не було ніяких правопорушень. Невеликий конфлікт стався лише через встановлення комунальниками Різдвяних будиночків на Майдані, які огородили металевим парканом. Активісти вважають це спробою відтіснити їх з уподобаного для проведення мітингу місця, і вирішили знести огорожу. І все таки, обійшлося без бійки.

До 18-ї години на Майдані Незалежності зібралося близько 1000 учасників мітингу. З кожною хвилиною їх кількість збільшувалася. Співробітники міліції стежили за порядком, вишикувавшись шеренгами вздовж вулиці Хрещатик і біля будиночків різдвяного ярмарку, встановлених вдень комунальниками.

Цього ж вечора, у зв'язку з рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва про обмеження проведення мітингу у частині споруди малих архітектурних форм на Майдані Незалежності, міліція і представники виконавчої служби демонтували намети, які намагалися встановити активісти. При цьому в прес-службі ГУ МВС у м. Києві постійно наголошували, що до самої акції у них претензій немає і силовий варіант вирішення проблеми ніхто не розглядає

«Проведення мітингу постановою суду обмежено тільки в частині встановлення рухомих і нерухомих архітектурних форм. Якщо не буде таких порушень, то ніхто ніяких заходів не вживатиме. Якщо ж будуть повторні спроби встановити ті чи інші архітектурні норми, зокрема, намети або навіси, то в такому випадку в роботу включається виконавча служба спільно з управлінням благоустрою та міліція. Відповідно, вона забезпечує охорону громадського порядку. В цілому у нас немає намірів, про які ви говорите (силовий розгін мітингу на Майдані. - Ред.)», - сказала начальник прес-служби Ольга Білик.

Більше ніяких інцидентів на Майдані цього вечора не було. Незважаючи на сильний дощ, на площі було близько трьох тисяч осіб. Правда, як повідомляв сайт «From-UA», не всі вони сходилися в тому, за що стоять: хто стояв за європейське майбутнє, а хтось просто за улюбленого політика і просто хороших людей». Загалом ніч з 22 на 23 листопада пройшла спокійно.


У суботу вранці, 23 листопада, на головному майдані країни було не надто людно. До 10 години зібралося лише близько 200 осіб. Ніяких гасел люди, які прийшли на «євромайдан», не скандували, і партійну символіку не демонстрували. Лише кілька людей стояли з прапорами Європейського Союзу. Лідерів політичних сил у цей час на Майдані не було. Замість них на сцені висловлювали свою позицію активісти з натовпу. Варто також зазначити, що люди не приходили на мітинг великими групами, переважно по 2-3 особи.
 

За порядком на самому Майдані стежили близько двох десятків представників міліції. Ще близько десяти осіб чергували в підземному переході.
 
До обіду учасників мітингу на Майдані стало трохи більше. Примітно, що основний контингент присутніх - це люди середнього та похилого віку. Молоді було мало.
 
 
 

Серед тих, хто прийшов цього дня висловити свою позицію, в основному були люди середнього достатку. Деякі, підходячи до пункту обігріву за чаєм, залишали у «громадській скарбничці» гроші. У той же час за бутербродами і гарячими напоями приходили і люди з невизначеним місцем проживання, хоча на самому мітингу вони помічені не були.
 
В цілому ж, всі, хто прийшов на Майдан, поводилися спокійно. Хтось спілкувався між собою, хтось висловлював свою позицію біля мікрофону. Деякі просто слухали активістів. Людей в алкогольному сп'янінні і які б порушували громадський порядок, не було. Багато хто з них, незважаючи на гучні заклики в соціальних мережах вийти на майдан і стояти там до «переможного кінця», не збиралися залишатися там надовго. Деякі взагалі стояли кілька хвилин, а потім заявляли, що з усього цього нічого не вийде, і йшли. Чимало на Майдані було й таких людей, які проїздом опинилися в Києві і вирішили зайти подивитися на події.
 

Олександр Тєлєтов, професор, доктор економічних наук, повертаючись з наукової конференції, що проходила днями в Західній Україні, заїхав у Київ. Сказав, що побачене сьогодні його не вразило.
 
«Ми сьогодні проїздом у Києві. Вирішили прийти послухати, подивитися, що тут відбувається. Бачимо, що з цього нічого не вийде. Гасла дуже слабкі. Ставлення людей індиферентне. Ось ці пісні, хіба це є загальним підходом у прагненні України до Європи? Ось вони пишуть: «Україна - це Європа». Так це і так зрозуміло. Я розумію уряд. Він у нас прагматичний. Він хвилюється про те, щоб все-таки економічна ситуація у нас була кращою», - зазначив він.
 

Це сімейна пара Олександр і Наталія Марчук з Хмельницької області. Вони також сьогодні проїздом у Києві і були на Майдані, але через деякий час пішли. Подружжя виступає за євроінтеграцію, але користі від такого мітингу не бачить.

«За такої масовості це навряд чи щось змінить. Щоб був результат, треба набагато більше людей, які б вийшли на вулицю», - сказала Наталя.


Вони зазначили, що підтримують прагнення України до Європи, бо сподіваються, що там не буде корупції. «Не можна сказати, що в Європі її абсолютно немає, але вона не в таких масштабах, як у нас», - підкреслила співрозмовниця. Підвищення цін, у разі вступу України в ЄС, сім'я не боїться.
 

Ірина взагалі налаштована по відношенню до подій на Майдані Незалежності скептично. «Дурниця і все. Це моя особиста думка. Цирк виходить. Я вважаю, що це не дасть результату», - заявила вона.
 

Денис, студент 5-го курсу, на відміну від інших співрозмовників, приїхав у Київ спеціально на «євромайдан». Але надовго залишатися тут хлопець все таки не збирається. Сам він із Кіровограда.


«Я спеціально приїхав. Хочеться брати участь у житті країни. Але ввечері вже буду їхати, тому що ніде ночувати. Я підтримую вступ України в ЄС. Немає майбутнього з Росією. Вона сама не дуже добре зараз живе. Якщо не вступимо в ЄС, нічого доброго не буде», - упевнений він.

На запитання про те, чи не лякає його криза в європейських країнах, Денис відповів: «Перш ніж вступити в ЄС, ми повинні будемо піднімати стандарти. Нас же просто так туди не візьмуть. В якусь сторону все одно потрібно рухатися. Не стояти ж на місці. Потрібно потерпіти, щоб краще жити».

Варто зазначити, що в цілому обстановка на Майдані вдень була стабільна. Будь-хто з бажаючих міг взяти мікрофон і заявити про свою позицію. Але!.. якщо ця позиція збігається з тією, яку підтримує маса.
 

Наприклад, киянину, лікарю Георгію Швецю так і не дали договорити на сцені і обізвали провокатором. А після того, як він віддав мікрофон, інші активісти продовжували сперечатися з ним.
 

«Прийшов подивитися. Думав, що тут нормальні адекватні люди», - заявив він, додавши, що не збирається після цього залишатися на Майдані.

«А що тут робити? З націоналістами лаятися?», - запитує чоловік.

«Я намагаюся пояснити, що Швейцарія говорить трьома мовами. І вони європейці. Але ці не чують». В цілому ж активіст каже, що виступає за європейські стандарти.
 

Киянки і подруги Ярослава і Світлана Василівна прийшли на мітинг разом, щоб показати, що вони виступають за ЄС і краще майбутнє їхніх дітей. Ще одна знайома, Ніна Василівна, яка залишилася за кадром, теж підтримала цю позицію, тільки зазначила: «Ми всі за Європу. Але, головне, щоб нас не обдурили, як це було з Ющенком».
 

Агнія Дмитрівна приїхала з міста Василівка Запорізької області, сьогодні в Києві також проїздом і ввечері збирається додому. Вона сказала, щоб чогось досягти, потрібен не майдан з 50 осіб, а щоб він був всенародний.


«Їду сьогодні ввечері додому, але якщо знадобиться, повернуся назад. Я була одна з тих, які 9 років тому виходили на цей майдан. Тоді нас багато людей підтримали. І зараз має бути так само. Тільки без політиків. Необхідно, щоб виходили прості люди, фанати, готові робити цю революцію. Тільки тоді буде користь», - висловила свою думку жінка.
 

А це Володимир Шпинєв, киянин, професійний музикант, який виходить у підтримку «євромайдану» вже другий день поспіль. Він також зазначив, що масштаби акції замалі для будь-яких змін.

«Якщо людей стане 50 тисяч, то вже ніхто нічого не зможе проти них зробити. Буде так, як вони захочуть. Чим закінчиться ця акція, я абсолютно не знаю. Не знаю, чи ввійдемо ми в Європу. Але в будь-якому разі це впливає на якісь рухи в Україні, у світі. Будь-яка подія щось змінює в історії», - підкреслив він.

Активіст зазначив, що закони життя не дозволяють цілодобово знаходитися на мітингу. На його думку, в підтримку цієї акції повинно було б вийти більше молоді.
 

Андрій і Оксана приїхали спеціально на цей мітинг зі Львова.
 

Студентка Христина теж приїхала зі Львова. У національній «екіпіровці» сьогодні відправилася мітингувати на Майдан. Насамперед, виступає за те, щоб українцям не доводилося виїжджати працювати за кордон.


«Можливо, і будуть виїжджати з України після вступу до ЄС, але тільки на перших порах. Тому що спочатку не буде все добре. Всі розуміють, що потрібен час, а потім все стабілізується. Ми спеціально приїхали в Київ, і будемо залишатися стільки, скільки потрібно. Але необхідно більше людей і ми дзвонимо всім знайомим, друзям. Але, народ дуже розчарований. Мало того, що люди самі не приїжджають, ще й нас відмовляють. Що це змінить, чого ви домагаєтеся, запитують вони у нас. Після 2004 року розчарування просто гнітить народ», - поскаржилася львів'янка.
 
 

Ганна і Христина, студентки 1 курсу медуніверситету. Самі з Житомира. Спочатку дівчатам було важко сказати, чого саме чекають від вступу України в ЄС. Але, трохи подумавши, відповіла Христина: «Хочеться кращого життя, тому ми прийшли сюди. Відстоюємо свої права і права народу. Адже ми молоде покоління і хочемо, щоб наші діти такого життя не бачили. Сподіваємося, ми свого доб'ємося».
 

Пенсіонер Геннадій розповів нашим кореспондентам, що на Майдані «стоїть за себе». «Я хочу, щоб моя внучка навчалася за кордоном, спокійно їздила туди, вчилася цивілізації. Тому я прийшов за себе і за її майбутнє. От кажуть Європа. А я по-іншому це називаю - цивілізація».
 
 

Незважаючи на дощ, після обіду люди ще залишалися на Майдані. Ближче до 13 години там почали роздавати листівки, в яких значилася одна з політичних сил.
 
 

Мабуть, їх завезли заздалегідь і заготовляли про запас - біля пункту обігріву були цілі упаковки цих листівок. Разом з тим, якихось організованих у групи і привезених на мітинг людей, не спостерігалося. Більшість осіб, з якими вдалося поспілкуватися нашим кореспондентам, говорили, що не чули про грошові винагороди за присутність на даній акції і прийшли сюди з власної ініціативи. Людей зі списками учасників, як це буває на проплачених мітингах, теж не було видно.
 

У той же час на Майдані був присутній колишній штатний радник Президента України Віктора Ющенка Олег Рибачук, який активно розповідав учасникам мітингу про плюси дружби України з ЄС.

Комунальники, у свою чергу, продовжували встановлювати головну новорічну ялинку країни. Ніяких конфліктів і суперечок між ними, міліцією та мітингувальниками не було.

Найцікавіше, що буквально за кілька кроків від місця проведення мітингу частина людей навіть не знала, у зв'язку з чим на площі збираються активісти. Наприклад, спустившись у торговий центр, який знаходиться під Майданом Незалежності, кореспонденти Forum'у почули припущення працівників цього ТЦ, що люди, які зібралися на головній площі країни, просто відзначають якесь свято або готуються до Нового року.

Як бачимо, більшість учасників «євромайдану» сходяться в одному: у такому вигляді він навряд чи призведе до якогось розумного результату. Те, як розвиватимуться подальші події і що з цього вийде, покаже час.

Тетяна Мацур, Дарина Шварцман, фото Віктор Ковальчук, Максим Требухова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2549