Новий виток у відносинах України та Китаю має відбутися після грудневого візиту Президента України Віктора Януковича до Піднебесної. Про це заявили експерти під час круглого столу «Східний геополітичний вектор України: чи тільки Росія?».

«Китай своєю геополітичною, товарною масою, геоекономікою є для нас стратегічним партнером. Провідні китайські експерти мені по секрету сказали, що Україна обрана головним європейським плацдармом, точно так, як Південна Корея обрала Словаччину», - зауважив політолог Дмитро Видрін.

Експерт висловив переконання, що Україні не варто будь-якою ціною гнатися за кредитами Міжнародного валютного фонду. За його словами, необхідні кошти може забезпечити Пекін.

«Головні гроші лежать не там, де ми їх шукаємо. Цього року я брав участь у підписанні 4 договорів з різними суб'єктами КНР. В сумі їх більше, ніж ми можемо отримати гроші від будь-кого. Мова йде про 20 мільярдів доларів», - підкреслив політолог. - Китайці - єдині люди, які нам пропонують не кредити, а інвестування під проектну базу. Це елемент цивілізованих відносин, адже у всьому світі кредити даються не під держгарантії, а під проекти».

Голова правління Асоціації українсько-китайського співробітництва, екс-посол України в Китаї Ігор Литвин констатує, що, маючи в партнерах КНР, Україні не довелося б вибирати між ЄС і Росією.

«Європа - це чудово, але, будучи сусідами через Росію з Китаєм, гріх цим не користуватися. Він зараз набирає таку силу, що не брати цей фактор до уваги з точки зору інтересів держави злочинно. Маючи в партнерах Китай, нам не довелося б вибирати між ЄС і Росією, - зазначив він. - У цьому сенсі я вітаю активізацію нашого Кабінету Міністрів у напрямку співпраці з КНР. Попередні уряди в цьому починанні, м'яко кажучи, мало чого досягли, - сказав Литвин».

Експерт зазначив, що новий виток у відносинах двох країн відбудеться після візиту Президента України Віктора Януковича до Піднебесної.

«Під час візиту, який здійснить Президент у грудні, буде підписано 12 документів за різними напрямами, в яких закріплюється стратегічний характер наших відносин. Там розписано на 5 років, що і як потрібно спільно зробити. Скажу вам відверто, це дуже серйозні амбітні проекти», - підсумував Литвин.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195