Генеральний прокурор Віктор Пшонка допускає проведення найближчим часом примусового забору крові для аналізу у колишнього Президента (2005-2010 рр..) Віктора Ющенка в рамках розслідування кримінальної справи про його отруєння діоксином. Про це він сказав на брифінгу.

«Межа для того, щоб була (розпочата. - Ред.) примусова здача крові (у Ющенка. - Ред.) - вона вже, як би це сказати, підійшла», - заявив він, повідомляють «Українські новини».

У той же час Пшонка підкреслив, що безпосередньо рішення про початок процедури примусового забору крові у Ющенка повинен прийняти слідчий, який веде цю справу.

Як повідомляв ForUm, у лютому 2013 р. Генеральна прокуратура заявила, що має намір примусово взяти зразки крові для аналізу у Віктора Ющенка.

Нагадаємо, 5 вересня 2004 року Ющенко, будучи кандидатом у президенти, зустрічався з керівництвом Служби безпеки України, після чого відчув нездужання і 10 вересня був госпіталізований у віденську клініку. Лікарі заявили, що Ющенко отруєний діоксином, причому отрута потрапила в організм пацієнта приблизно за п'ять днів до госпіталізації. Пізніше було проведено низку експертиз. Повторна експертиза в кінці травня 2006 року підтвердила факт наявності діоксину в організмі Ющенка.

У листопаді 2009 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування обставин отруєння Ющенка у 2004 році заявила про необхідність провести нові дослідження аналізів, які б підтверджували версію отруєння, а також змінити склад прокурорської слідчої групи.

Після призначення на посаду генпрокурора (початок листопада 2010 року) Віктор Пшонка неодноразово підтверджував наміри провести додатковий аналіз крові Ющенка в рамках розслідування цієї справи, щоб встановити, чи дійсно було отруєння.

Ющенко заявив, що погодиться повторно здати кров на аналіз у національну лабораторію, якщо Генпрокуратура приведе вагомі причини для цього. За його словами, у нього в крові досі залишилося 5% діоксину.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221