Якщо вірити синоптикам, то зима ось-ось настане в Україні. Якщо вірити, вірусологам, то й епідемія грипу також традиційно не пройде повз нашу країну. І саме з початком холодів багато хто згадує, що хворіти не хочеться, а значить - треба зміцнювати імунітет. Правда, є один нюанс, що чарівної таблетки, яка б за п'ять хвилин підвищила рівень захисних сил організму до захмарних висот, не існує. Медики не втомлюються попереджати, що підтримувати імунну систему необхідно незалежно від пори року та епідеміологічної обстановки. Втім, за відсутності експрес-методів залишати все як є, теж не можна.

У тому, як уберегтися від важкого грипу і банальної застуди, а також підготувати імунітет до атаки вірусів, розбирався ForUm.

Медикаменти

Звичайно, в теорії можна пережити епідемію в повній ізоляції, максимально захистивши себе від контакту з вірусами. Але це тільки в теорії. У реальному ж житті провести кілька тижнів, не виходячи на вулицю і ні з ким не спілкуючись, важко. На сьогоднішній день вітчизняна медицина вважає вакцинацію одним із найбільш надійних засобів захисту від грипу. Втім, після декількох пов'язаних з вакцинами скандалів українці більш ніж прохолодно ставляться до всіх щеплень. У тих людей, чия ворожість до вакцинації виражена менш яскраво, не завжди є час бігти в спеціальний кабінет або навіть поліклініку, та ще й платити гроші, щоб зробити один-єдиний укол. Можливо, справа і не в надто щільному робочому графіку, і не у відсутності коштів, а у звичайній ліні, але результат тут один - вакцинація населення в нашій країні відбувається не дуже активно.
 
Тому останнім часом стала широко обговорюватися тема препаратів-імуностимуляторів, до яких на Заході ставляться приблизно так само, як у нас до щеплень. Ці медикаменти різко підвищують рівень імунного захисту, але закордонні лікарі застосовують їх переважно для підтримки важкохворих, а не для протидії простого грипу.

«Для підтримки імунітету є ліки імуномодулятори, в інструкціях до яких розписані схеми прийому. Ці препарати захищають від грипу, ГРВІ. Не знаю, чи заборонено приймати імуномодулятори в Європі і США. Може, вони там просто не так широко використовуються. Але в Європі, а тим більше в США, вакцинація проти грипу введена в календар щеплень.
Вакцинація дітей починається з шестимісячного віку. Проводиться така вакцинація щорічно, особливо в групах ризику (це люди віком від 65 років, люди з хронічними захворюваннями). Там їх, насамперед, захищають, а охоплення вакцинацією становить близько 80-90%. Тому їм і не потрібні імуномодулятори. Наприклад, у Росії щорічно понад 30 мільйонів людей вакцинують проти грипу, а у нас щеплюються лише близько 500 тисяч», - розповіла в коментарі ForUm`y директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМНУ Вікторія Задорожна.

Самолікування

Якщо людина вважає, що щеплення - не варіант, вона починає шукають «народні, натуральні» засоби для приведення імунної системи «до тями». В Інтернеті можна прочитати сотні рецептів, які обіцяють «гарне здоров'я від природи». Хтось пропонує "налягти" на лікарські трави. Хтось радить варити чудодійне зілля з найрізноманітніших інгредієнтів. Хтось бачить захист від хвороб в обливанні, купанні в ополонці й обтиранні снігом. Але недарма кажуть, що самолікування може бути небезпечним для здоров'я. Адже і фітотерапія, і загартовування гарні в межах розумного і тільки після консультації з лікарем. З погляду епідеміологів, секрет зміцнення імунітету досить простий і загальнодоступний.
 
«Можливо, це досить банально, але він допоможе підтримувати здоровий спосіб життя. Це означає повноцінне харчування, відсутність шкідливих звичок. Сезонні підйоми захворюваності в чомусь пов'язані з соціальними проблемами. У плані профілактики найбільш ефективними будуть саме традиційні способи», - вважає завідувач лабораторії імунології та вакцинопрофілактики Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМНУ Ігор Маричев.
 
Фахівець рекомендує не забувати про перевірені часом продукти, хоч вони, незважаючи на свою користь, і не можуть забезпечити стовідсоткового захисту. «Народні засоби, наприклад шипшина, часник, цибуля, лимон - це все підвищує імунологічну резистентність, але не може протистояти можливому факту інфікування та захворювання», - підкреслює Ігор Маричев.
 
До речі, якогось позитивного ефекту можуть не дати і широко розрекламовані ароматичні олії. «Як вірусолог і епідеміолог можу сказати, що ефірні олії надають негативний вплив на вірус, але тільки в закритому приміщенні. Варто лише вийти на вулицю, і позитивний ефект від них зникає. Доказів того, що ефірні олії підвищують імунітет, я не зустрічала. По суті, вони є дезінфікуючими засобами. Хоча вони позитивно діють на емоції і знімають стрес, який негативно впливає на імунну систему. В цьому плані ароматичні олії можна використовувати, але вони не панацея», - розповіла Вікторія Задорожна.

Поради на майбутнє

«Експрес-методів для підвищення рівня імунітету не існує. Справа в тому, що стресові ситуації на роботі або зміни умов кліматичної температури є тими факторами, які приховано можуть вплинути на імунологічну реактивність. Швидко убезпечити себе дуже складно. Але якщо в організмі людини є певний запас життєвих сил, здоров'я, то, звичайно, їй легше протистояти можливому інфікуванню», - підкреслює Ігор Маричев. На його думку, трепетно ставитися до свого здоров'я необхідно весь рік.

Звичайно, чималу роль тут грає і самоналаштування. Уникнути стресів, авралів, депресій та інших згубних для імунітету явищ складно. Але ж ніхто не заважає мінімізувати їх наслідки, навіть тією ж ароматерапією або повноцінним відпочинком.

«Засіб для моментального зміцнення імунітету безпосередньо перед епідемією підказати складно. Потрібен правильний спосіб життя, правильне харчування, побільше вітамінів. Правильно було б поповнювати запаси вітамінів з літа. Але зараз овочі і фрукти ще є, тому в раціоні вони будуть не зайвими. Стан імунітету завжди сильно залежить не тільки від індивідуальних особливостей організму, але і від харчування. Оскільки ослаблений організм більш чутливий до вірусів, і захворювання протікає набагато складніше», - резюмує Вікторія Задорожна.

Що ж, зараз щорічна епідемія грипу розглядається як супутнє зимі явище. І громадяни, які кашляють і чхають, купуючи новорічні подарунки, навряд чи когось здивують. Але, напевно, варто вводити в моду іншу думку: така картина ненормальна. Так чому б не піклуватися про імунітет регулярно, а не лише напередодні епідемії грипу?

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

515