Влада Албанії відмовил ася прийняти сирійську хімічну зброю для знищення. Про це повідомляє 15 листопада Reuters з посиланням на телезвернення прем'єр-міністра країни Еді Рами.

Відмову від участі в операції чиновник пояснив тим, що країна не має в своєму розпорядженні необхідних можливостей». Раніше можливість участі Албанії у знищення хімзброї викликала критику з боку опозиції та вуличні протести.

З пропозицією організувати ліквідацію сирійської хімічної зброї на території Албанії раніше виступили США після того, як від знищення сирійських арсеналів на своїй території відмовилася влада Туреччини, Йорданії і Норвегії. Інформації про варіанти, які будуть розглядатися після відмови Албанії, не надходило. За даними неназваного джерела агентства в ОЗХЗ, у США вже є готові альтернативи, однак про які країни може йти мова, співрозмовник агентства не повідомив. За словами американського посла в Тирані, влада США впевнена, що завершать програму щодо знищення сирійської хімзброї у встановлені терміни, незважаючи на відмову Албанії.

Між тим термін, відведений Організацією з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) на переговори про місце ліквідації 1,3 тисячі тонн отруйних речовин, накопичених Сирією, закінчується 15 листопада. Передбачалося, що саме до цього числа буде розроблений план другого етапу операції. Перший етап, - утилізація обладнання для виробництва хімічної зброї, - був завершений вчасно , 1 листопада, пише «Lenta.ru».

Дамаск погодився ліквідувати свій хімічний арсенал під загрозою військового втручання США у громадянську війну, яка триває у Сирії з весни 2011 року. Передбачається, що знищення зброї, яке проходить під контролем ОЗХЗ, має завершитися до середини 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

224