Закріпити і розвинути успіхи агропромислового комплексу України (АПК) допоможе прийнята Кабміном стратегія розвитку галузі на період до 2020 року. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив голова комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.

За словами депутата, документ визначає пріоритетні напрями роботи галузі та способи її держрегулювання на найближчі роки. «Наявність довгострокового плану роботи дозволяє збільшити ефективність держпідтримки сектора. При цьому, крім його якісних показників, передбачається збільшити і кількісні: наприклад, за рахунок інноваційних технологій, якісного насіння, технічного переоснащення наростити вал зернових до 80 млн т. У цілому ж обсяг валової сільгосппродукції повинен вирости в 1,3 рази - в порівнянні з 2012 роком, коли він досяг 223,3 млрд грн, а її експорт буде щорічно зростати на 3-4%. Передбачається розвиток системи аграрної логістики, забійних пунктів худоби і птиці та інших компонентів інфраструктури», - зазначив парламентарій.

Він підкреслив, що частка вітчизняних товарів у пропозиції основних видів продукції АПК (зерно, молоко, м'ясо, цукор, яйця, соняшникову олію, овочі) повинна становити не менше 80%.

«Галузеві енерговитрати будуть падати в середньому на 1-2% в рік, що повинно сприяти підвищенню конкурентоспроможності українських товарів. Паралельно буде поступово скорочуватися перелік продуктів, які підпадають під цінове регулювання, а також список способів адміністрування цін. Намічено стимулювати виробництво молочних продуктів невеликими господарствами і сельхозкооперативами за рахунок розвитку регіональних торгових марок усіх видів сирів та іншої продукції з високою доданою вартістю. Нарешті, питома вага продукції, яка реалізується за довгостроковими контрактами, в загальній структурі продажів має щорічно зростати на 1%. Подібним чином планується підтримувати молоковиробників», - сказав Калєтнік.

У той же час голова комітету зазначив, що буде підтримуватися випуск принципово нової продовольчої та іншої продукції - біоетанолу, соєвої та ріпакової олії.

«Передбачено стимулювання попиту на продукти через адресну підтримку малозабезпечених категорій населення. Особливі зусилля передбачається направити на забезпечення якості харчових продуктів, вдосконалення сертифікації виробництва, впровадження систем управління і контролю якості, на створення мережі лабораторій якості», - резюмував Калєтнік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190