В Україні заборонено продаж алкоголю і сигарет особам до 18 років. Але підлітків з пивом, які димлять, ми бачимо щодня. І продається все це «доросле життя» зовсім недалеко від навчальних закладів. Виходить, що проблема доступності алкоголю і сигарет для дітей аж ніяк не вирішена. Щоб оцінити її масштаб повною мірою, ForUm вирішив подивитися, що ж продається у МАФах і «нали вайках» поруч з київськими школами.

А у нас в квартирі квас

На Солом'янці багато батьків скаржаться на ціл у низку кіосків на вул.Єреванській.

 
 

Як переконався кореспондент ForUm'у, МАФи розташовані за 20-30 метрів від Палацу школярів,

 
приблизно за 150 метрів від загальноосвітньої школи №166

 
 

і метрів за 100 від гімназії №177.

 
На вул.Донецькій того ж району кореспондент ForUm'у помітив кіоск через дорогу від школи №69.

 
 
На Борщагівці, де повним-повнісінько злачних місць, батьки скаржаться на «наливайку», що стоїть неподалік від школи №254. На перший погляд, це звичайний магазин. Але поруч з продуктовим відділом приліпився маленький столик, що нагадує барну стійку, за яким продають алкоголь на розлив. Запах у магазині відповідний. На запитання кореспондента про те, чи користується цей заклад популярністю, батьки відповідають: «Та тут з самого ранку вже відвідувачі. Це ж Борщагівка!»

 
 

Місце розташування цих кіосків і магазинів ще не говорить про те, що там дітям продають алкоголь і сигарети. Але, дивлячись на них, задаєшся двома питаннями: навіщо продавати такі товари у безпосередній близькості від шкіл? І кому?

Боротися на всіх рівнях

Отримавши безліч скарг від батьків з усієї України, Уповноважений з прав дитини Юрій Павленко навіть вирішив з'їздити у відрядження по регіонах, щоб на власні очі переконатися, як ідуть справи. «Під час інспекційної поїздки ми дійсно зафіксували ці порушення. Але зараз ми можемо тільки реагувати на конкретні випадки. Спільний з громадськими організаціями моніторинг показав, що торгових точок, які продають пиво, алкоголь і сигарети поблизу дитячих установ, дуже багато. Я звернувся до глав областей, міст, сіл, щоб вони використовували надані законом можливості для усунення цих точок і захисту права дітей на здоров'я та безпеку життєдіяльності», - сказав він.

Побачивши підтвердження невдоволення, Уповноважений доручив провести позапланові перевірки підприємців, які торгують біля дитячих навчальних закладів. «На жаль, сьогодні існує норма про обов'язкове попередження суб'єкта підприємництва про перевірку за 10 днів. У певнений, що ця норма повинна бути скасована і вдосконалена процедура позапланової перевірки, що також обмежує можливості влади реагувати на звернення громадян у разі порушень», - вважає Павленко.

«Крім того, ми вважаємо за необхідне повернути у законодавство заборону на продаж такої продукції у радіусі 300 метрів від дитячих навчальних закладів та повернути право місцевій владі встановлювати заборону на торгівлю алкоголем і тютюном на певних територіях. На сьогоднішній день у них такого безпосереднього прямого права немає. Наше завдання полягає в тому, щоб ця продукція не потрапляла у руки дитини. Така норма існувала в українському законодавстві, але в 2010 році під час прийняття поправок її вилучили. Це мотивувалося дерегуляцією та захистом прав підприємців. Але Конвенція з прав дитини, до якої Україна приєдналася вже давно, дає відповідь на всі питання: інтереси дитини повинні бути вище всього, у тому числі вище економіки», - переконаний Уповноважений.

У коментарі ForUm'у він пояснив, що йдедеться не про знесення кіосків і ресторанів, які розташовані поруч з дитсадками та школами, а про те, щоб заборонити у них торгівлю пивом, слабоалкогольними напоями, алкоголем і сигаретами. «Нехай у цих кіосках продають зошити, підручники, соки, булочки, але не пиво», - пояснив він.

Громадські організації пропонують ще більш жорсткі методи боротьби з проблемою. «По-перше, найголовніше - це визнати пиво алкоголем, тому що в Україні воно досі не є таким за законодавством. Це смішно. В усіх цивілізованих країнах пиво давно визнане алкоголем. Якщо ж і в Україні затвердять подібну ініціативу, то цей напій не можна буде продавати у приміщеннях менше 20 квадратних метрів, і це обмежить продаж на територіях шкіл, де переважно стоять маленькі кіоски», - говорить координатор Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко.

«Сьогодні я вийшла на станції метро «Майдан Незалежності» і зафіксувала на фото бабусь, які роками там сидять і продають поштучно цигарки. Законом це заборонено. Але тільки у двох містах України (у Львові та Вінниці) була політична воля виконувати закон, тому там літніх продавщиць ми не побачимо. Це важливо, тому що для дитини купити всю пачку сигарет дорого, до того ж її потрібно кудись ховати від батьків. А поштучна торгівля, коли на прилавку стоїть жуйка, шоколадка і сигарета, приваблює дітей. Тому у подібних випадках потрібен контроль над дотриманням закону», - зазначила вона.

На щастя, є у цьому питанні і обнадійливі тенденції. За словами Ганни Гопко, за останні 2-3 роки все менше і менше українських підлітків намагаються «скуштувати дорослого життя» через сигарету і склянку з алкоголем. Але розслаблятися рано, і боротися зі вживанням алкоголю і курінням серед підлітків, безумовно, треба. Але робити це повинні не тільки можновладці і міліція. Як далеко не прибери бабусь, які продають сигарети поштучно, якщо дитина захоче спробувати тютюн або пиво, вона знайде, де і як це зробити. Тотальний батьківський контроль над грошима або запахом, що йде від дитини, може тільки відстрочити момент набуття поганої звички. Пішовши від стерильних домашніх умов, найчастіше створених люблячими батьками для школяра, він вступить до вузу і дорветься до «дорослого життя». Тому поряд з боротьбою за право дітей на здорове дитинство не варто забувати, що з дитиною треба розмовляти про всі боки нашого життя, у тому числі про те, як з'являються шкідливі звички і як встояти перед спокусою, яка продає ться прямо біля школи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

518